Zelí zeštíhluje i uzdravuje 2. díl
Napsal Marks
Člověk by si nejraději hned zelí dal: jako polévku, syrovou nebo lehkou dušenou přílohu – zelí můžeme konzumovat na různé způsoby. Pojďme se podívat, jaké druhy zelí existují a proč ho vlastně jíst.
Proč zelí konzumovat
K výrobě kysaného zelí se používají jenom odrůdy s velkými hlávkami, které mají jemné aroma zároveň vysoký obsah ovocného cukru.
Díky šetrnému způsobu zpracování se vitaminy v zelí plně zachovají. Ovocní cukr se proměňuje ve zdravou kyselinu mléčnou.
Už 350 g kysaného zelí pokryje denní potřebu vitaminu C. Zejména v zimě je to důležité pro posílení imunitního systému. Vláknina a bakterie kyseliny mléčné zároveň povzbuzují střevní flóru a podporují trávení.
S pouhými 17 kcal. na 100g je kysané zelí skutečně „štíhlou“ potravinou. A navíc chutná jak studené v salátu, tak teplé například zjemněné ananasem, vínem, bobkovým listem nebo bobulkami jalovce.
Kysané zelí vydrží i bez konzervačních látek hodně dlouho – ve sklenici nebo v plechovce dokonce až 4 roky.
Zelí červené – jeho tajemství je v barvě
Fialové zbarvení dávají červenému zelí takzvané antokyany. Ale nejen to: tyto látky bojují proti nebezpečným volným radikálům, zabraňují předčasnému stárnutí a pomáhají předcházet rakovině. Kromě toho červené zelí obsahuje odvodňovací minerál draslík, stejně tak i hořčík, který zase chrání před celoročními depresemi.
Extra tip:
Když sníte červené zelí syrové jako salát, potom fosfor v něm obsažený ještě více povzbudí látkovou výměnu, a tím i hubnutí.
Zajímavosti o zelí:
Kadeřávek – nedoceněná zbraň proti infekcím. Odrůdy se liší tvarem a barvou listů. Snáší i mrazy bez poškození, dokonce po přemrznutí lépe chutná.
Bílé zelí – znali už lidé ve starověku – Římané je považovali za všelék a prý ho používali také ke zmírnění příznaků opilosti.
Kapusta – je méně náročná na pěstování než zelí a snáší i drsnější klimatické podmínky.
Červené zelí – úžasný přírodní omlazovač. Některé odrůdy lze po sklizni skladovat tři až čtyři měsíce.
Špičaté zelí – obsahuje stejně účinné látky jako zelí bílé, je však jemnější.
Růžičková kapusta – nejmladší z rodiny. Vyrostla teprve před 150 lety v Belgii, proto se jí také říká bruselské zelí.
Recommended Posts
Vliv kultury na lidské zdraví aneb proč si zajít do divadla
20 prosince, 2024
Jak nahradit při vaření některé ingredience
14 prosince, 2024
Tipy na vánoční filmy na Netflixu
10 prosince, 2024