5 potravin bohatých na vitamín C, které prospějí vašemu zdraví
Napsal Jana Kováčová
Období na začátku jara je pro náš organismus docela náročné. Potýkáme se s jarní únavou, což je v podstatě nedostatek vitamínů a minerálů po zimě. Ze všeho nejvíc pak potřebujeme doplňovat vitamín C, protože nám posiluje imunitu a pomáhá absorbovat železo z potravy, čímž napomáhá ke krvetvorbě.
Vitamin C najdeme v řadě potravin, především v ovoci a v zelenině. Některé druhy jsou velmi bohaté na vitamin C a navíc celkem snadno dostupné, takže by neměly chybět ani ve vašem jídelníčku.
Samozřejmě citrusy
Citrusy jsou přes zimu v předjaří stálým zdrojem vitaminu C. Možná vás překvapí, že vám je ovšem k ničemu citron v horkém čaji, protože tepelnou úpravou se vitamíny ničí. Navíc například i pomeranč a dokonce také grapefruit obsahují víc “céčka” než citron.
Kapusta, i růžičková
Věděli jste, že kapusta je na vitamin C opravdu bohatá, stejně jako její sestra růžičková? Stačí jen jeden šálek krájené kapusty a denní doporučenou dávku (DDD) hravě překročíte.
kromě toho vám kapusta dodá vitamín B1, B9, A a E, draslík, hořčík, vápník a další stopové prvky.
Petržel
Obsahuje velké množství chlorofylu, který čistí krev a pomáhá tvořit nové červené krvinky. Díky tomu petržel zlepšuje okysličování buněk. Ve 100 gramech petržele je obsaženo 3x více vitamínu C než v pomeranči, navíc obsahuje draslík, hořčík, vápník a železo. Nať petržele si můžete pěstovat celou zimu, takže máte stálý přísun vitamínů vždy po ruce.
Rakytník
Výhodou rakytníku je, že roste úplně všude, dokonce i na Sibiři. Druhou výhodou rakytníku je, že ani při tepelném zpracování vitamín C neztrácí. Jestliže potřebujete doplnit “céčko”, kupte si rakytníkovou šťávu, kompot nebo marmeládu a máte jistotu, že ho budete mít dostatek. Můžete si také vařit čaj ze sušeného rakytníku a zbylou spařenou drť ještě zamíchat třeba do jogurtu.
Kysané zelí
Zelí, které prošlo kvasným procesem, je velmi dobrou zásobárnou vitamínu C, bohužel se na to často zapomíná. V tomto případě ale neplatí, že si ho uchová i po tepelné úpravě, naopak. Jestli chcete vitamíny z kysaného zelí využít, jezte ho syrové.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024