Tajemství zdravého života 6. díl
Napsal Marks
Dnes se zaměříme na nízkotučná jídla. Do zdravé stravy tuk patří, ale jen v malých dávkách a ve správné formě. Existují dva základní druhy – nasycený a nenasycený tuk. Nasycený tuk je hlavně v živočišných produktech, například v mase, másle, smetaně či sýru. Často se však skrývá i ve zpracovaných potravinách, které mohou obsahovat i trans tuky.
Nasycené a nenasycené tuky
Nasycené tuky jsou pouhé kalorie, které mají rovněž škodlivé účinky, mohou zvyšovat špatný cholesterol a vyvolávat srdeční choroby. Oproti tomu nenasycené tuky jsou zdravé, pro organismus nezbytné, a dokonce mohou snižovat cholesterol. Jsou obsaženy v rostlinných olejích, hlavně v olivovém, olejnatých rybách, ořeších a avokádu. Pokud však chcete zhubnout, raději omezte všechny tuky.
Jídla s nízkým obsahem sacharidů
Sacharidy tvoří základní přísun energie, v dnešní době však přijímáme většinu sacharidů z potravin, jako jsou čokoládové tyčinky a šumivé nápoje – ty pak způsobují rychlý nápor energie, na okamžik nás zasytí a vzápětí následuje únava, hlad, nebo dokonce deprese. Často také obsahují spoustu kalorií, ale téměř žádné důležité látky, takže přibíráme na váze, aniž své tělo jakkoliv obohatíme.
Sacharidy s pomalým uvolňováním nebo složité sacharidy, obsažené například v rýži, ovesných vločkách a ječmenu, jsou však pro dietu ideální, přestože mívají vysoký glykemický index. Uvolňují energii pomalu, tím oddalují pocit hladu a nezvyšují drastickým způsobem obsah cukru v krvi. Dalším kladem je, že řada z nich také uvolňuje hormon glukagon, který spaluje tuky. Složité sacharidy obsahují i vlákninu, jež je nezbytná pro trávení.
Potraviny s nízkým energetickým obsahem
Kalorie je jednotka energie : tělo mění kalorie obsažené v jídle na energii. Jedna kalorie se rovná 4, 184 joulu. Nízkokalorická jídla mají tedy i méně kilojoulů. Nízkokalorické diety byly kdysi jediným návodem, jak zhubnout, ale pro většinu lidé byly moc obtížné, protože vyžadovaly neustálé vážení a počítání. Dnes slouží kalorie jako základní vodítko pro hubnutí, ale kombinují se s dalšími metodami. Uvědomte si však, že řada nízkokalorických jídel obsahuje další nezdravé složky – to se týká hlavně konzervovaných potravin.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024