Bílkoviny, sacharidy, tuky. Víte, kolik jich můžete za den spořádat?

Napsal

Koukáte se u výrobku na obal jen proto, abyste zjistila, do kdy jej musíte spotřebovat? Chyba. Údaje, které vám výrobci ze zákona musí na potravinách uvádět, vám mohou dobře posloužit. Díky nim totiž zjistíte, proč nemůžete ani náhodou shodit nějaké to kilo.106417326

Vyznat se ve spleti čísel rozhodně není snadné, a je jasné, že při nakupování nemáte čas pečlivě studovat každý výrobek. Rozhodně je ale důležité, abyste měli aspoň přibližnou představu o tom, kolik čeho je potřeba za jeden den sníst.

Tuky: Doporučená denní dávka 105 g

U tuků si pohlídejte to, aby ve výrobku netvořili více jak 20% jeho energetické hodnoty. Proč? Tuky jsou pro vaše tělo samozřejmě důležité, když je jich ale více, ukládají se na horší časy a to vy určitě nechcete. Pokud můžete, vybírejte ty „zdravé“. Patří mezi ně rostlinné tuky, olivový olej, které vám pomůžou snížit i hladinu cholesterolu. Vyvarujte se klasických nasycených nebo ztužených tuků, jako je máslo nebo třeba sádlo (ani na smažení!).

Sacharidy: Doporučená denní dávka 245 – 495 g

Je to jasné, když potřebujete rychle dodat svému tělu energii, rozhodně sáhněte po cukrech. Bez cukrů to nejde, potřebujete je právě pro vnitřní sílu i kvalitní nervový systém. Co je ale potřeba si hlídat je váš energetický výdej. Pokud se příliš nepohybujete, ale v cukrech se neomezujete, cukr se automaticky přemění v tuk, který se uloží. Hlídejte proto rovnováhu. Nezapomínejte, že cukr se nachází téměř ve všem, co konzumujete, od chleba až po brambory. Vyhledávat ho tedy i v dalších potravinách nemusíte.

FD005285

Bílkoviny: Doporučená denní dávka 0,9 g na kilogram váhy

Bílkoviny neboli vznešeně proteiny jsou hlavním společníkem všech na dietě. Velmi rychle vás totiž zasytí a snižují pocit hladu. Měly by tvořit až 15% energetického příjmu a pokud hubnete, klidně i 20%. Jen pozor, nic se nemá přehánět. Velké množství bílkovin pak zatěžuje játra a ledviny, které je musí zpracovat.

Vláknina: Doporučená denní dávka 30 g

Už jste si pořídila ovesné vločky a na večeři si dáváte nějaké luštěniny? Zcela správně. Vláknina je velmi důležitá pro vaše zažívání. A bonus navrch – udržuje pocit nasycení delší dobu. Tmavé pečivo tedy není nijak dietnější než to světlé, ale vzhledem k vyššímu procentu vlákniny vás déle udržují syté. A ještě podporují činnost střev. Vláknina také chrání před cukrovkou.

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *