Palačinky 3x jinak
Napsal Nikol Blahova
Kdo by neznal palačinky! Dětmi i dospělými milovaný pokrm v podobě sladkého nekynutého dezertu, který hrdě zastane roli chutné svačinky i plnohodnotného oběda. Základem palačinek je těsto složené z obyčejných ingrediencí, jež máme zpravidla všichni doma: mouky, vajec a mléka. Do těsta lze případně přidat špetku soli nebo cukru. Příprava palačinek je velice jednoduchá a vhodná i pro kulinářské začátečníky. Dobrou zprávou je, že si je můžete dochutit podle toho, co máte nejvíce rádi. Nejčastěji se palačinky potírají marmeládou, někdo si na ně maže nutelu, dalšímu nejvíce chutnají s povidly, jiný do nich zase přidává ovoce a navrch posype cukrem nebo přelije horkou čokoládou. Možností je opravdu strašná spousta, ovšem i přesto se může stát, že vám jednoduše dojde inspirace. Od toho je tu náš dnešní článek, ve kterém jsme pro vás připravili celkem 3 chutné recepty na palačinky – necháte se inspirovat?
1. Americké palačinky
Americké palačinky se podávají s javorovým sirupem. Zvláštností u tohoto receptu je tajná ingredience v podobě kypřícího prášku, která palačinkám dodá onu proslulou americkou nadýchanost.
Potřebujete:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 15 g másla
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetku soli
- javorový sirup
Postup:
Do misky dejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Uprostřed vytvořte malý důlek a do něho vyklepněte vajíčka. Přidejte mléko a vytvořte vláčné tekuté těsto. Poté přidejte rozehřáté máslo a důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté smažte jednotlivé placičky na pánvi s rozpáleným olejem. Na závěr přelijte javorovým sirupem a podávejte.
2. Zapečené palačinky s tvarohem
Tradiční recept, který je tak trochu jiný a to díky zapečení, které mu dodá úplně nový rozměr a chuťovou podobu.
Potřebujete:
- 500 g hladké mouky
- 1 l mléka
- 4 vejce
- 70 cukru
- 375 g tvarohu
- 4 lžíce mléka
- rozinky
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Těsto připravte jako obvykle z mléka, jednoho vejce a mouky. Těsto nechte chvilku odstát a poté z něho usmažte jednotlivé placky. Následně si připravte tvarohovou náplň. Vzniklou směsí poté naplňte palačinky a klasicky je srolujte. Pekáč si vymažte máslem a naskládejte do něho jednotlivé palačinky – dejte zapéct. Poté smíchejte mléko, cukr a vejce a touto směsí přelijte palačinky v pekáči a dejte ještě na chvíli do trouby než se zálivka vypeče.
3. Francouzské palačinky
Na první pohled se tváří jako ty klasické, ale ve skutečnosti jsou jim podobné jen zřídka. I tak je jejich příprava velice snadná.
Potřebujete:
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 3 g másla
- 1 l mléka
Postup:
Příprava těsta je velice podobná přípravě klasického těsta na palačinky, akorát s jediným rozdílem: všechny ingredience smíchejte v misce až na máslo. To si postupně rozpusťte a přidejte až do hotového těsta. Těsto je poté potřeba nechat alespoň hodinu odpočinou. Francouzské palačinky se smaží na opravdu tenké plátky a podávají se namazané krémem a čerstvým ovocem.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023