Tipy na zdravé mlsání
Napsal Nikol Blahova
Ačkoli se snažíte žít zdravě, stravujete se podle přísných návyků a pečlivě sledujete každý přibraný gram, určitě i vás tu a tam přepadne neovladatelná chuť na něco sladkého. Snažíte se touze zahřešit si na sladkém odolat, ale potřeba je natolik silná, že zpravidla tento váš vnitřní souboj prohráváte, dopřejte si nějakou kalorickou bombu a poté s výčitkami svědomí lezete na váhu plní obav, kolik následků to na vás zanechalo.
Sladké ke svému životu potřebujeme všichni. Zatímco někdo více, jiný méně. Proč si tedy čas od času nezamlsat bez výčitek? Připravili jsme pro vás několik tipů na zdravé mlsání, díky kterému zaženete chutě na sladké dobroty a své podlehnutí si následně nebudete muset vyčítat!
Zdravé mlsání, aneb dobroty bez výčitek!
1. Jablečný pudinkový dort
Potřebujete:
- 750 g jablek
- 2 hrníčky vody
- 100-150 g cukru
- 2 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- piškoty
- šlehačku
- citronovou šťávu
Postup:
Jablka oloupejte a nastrouhejte. Poté je s cukrem a hrníčkem vody rozvařte na kaši. Ve druhém hrníčku vody rozmíchejte vanilkové pudinky, vlijte je do jablečné kaše a nechte projít varem. Podle chuti přidejte citronovou šťávu. Část jablečné kaše nalijte do dortové formy, naskládejte na ní piškoty, zalijte další částí jablečné kaše – tento proces opakujte 2x. Jablečný dezert poté uložte do lednice, kde jej nechte ztuhnout nejlépe do druhého dne. Následně jej vyklopte dnem vzhůru a ozdobte šlehačkou.
2. Minisušenky s mrkví
Potřebujete:
- 40 g ovesných vloček
- 50 g mrkve
- 40 g hladké mouky
- 20 g tuku
- 1 lžičku nízkokalorického sladidla
Postup:
Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Ovesné vločky pomocí mixéru rozmixujte do jemna. Poté ze všech ingrediencí vypracujte těsto, které rozdělte na cca 20-25 kousků. Z těch poté udělejte kuličky a z nich následně placky. Plech vyložte pečicím papírem, naskládejte na něj připravené mrkvové placky a pečte při 200°C cca 8 minut.
3. Citronové želé
Potřebujete:
- 150 g cukru
- 00 ml vody
- sáček želatiny
- šťávu ze dvou citronů
Postup:
Do 250 ml vody nasypte sáček želatiny a za stálého míchání zahřejte, dokud se prášek nerozpustí – pozor – nesmí se vařit! Následně k želatině přilijte šťávu z citronů, cukr a zbývající množství vody a dobře promíchejte. Vzniklou hmotu nalijte do formiček – například na muffiny – a dejte do ledničky, kde formičky nechte ztuhnout do druhého dne. Druhý den želé z formiček vyklopte a podávejte.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023