Tuky v potravinách – mýty a fakta
Napsal Nikol Blahova
Tuky v potravinách představují poměrně časté téma k debatám a úvahám. Nejvíce se o ně zajímají především lidé snažící se žít zdravě a upravují tak tomuto životnímu stylu svůj jídelníček.
Ne vždy ale tuky v potravinách představují takové zlo, za jaké jsou považovány. Točí se kolem nich celá řada mýtů, jež vůbec nejsou založené na pravdě, ale i přesto jim lidé slepě věří a drží se jich jako klíšťata. Co je tedy pravda a co už hraničí se lží? Na to se teď společně s námi můžete podívat!
Zaostřeno na tuky v potravinách: co je pravda a co lež?
Co je nízkotučné, to je zdravé
Mýtus: Nízkotučné potraviny se již řešily tolikrát, že je udivující, kolik lidí tomu stále věří. Ačkoli žijeme v přesvědčení, že výrobky s označením nízkotučné obsazují díky svému přízvisku jen minimum tuku, ve většině případů je to právě naopak. Mimo to si rozhodně nelze myslet, že nízkotučné potraviny a výrobky můžete konzumovat neomezeně a jak se vám zlíbí.
Tělesný tuk je všude stejný
Pravda: Tuk uložený na těle představuje pro drtivou většinu žen nepřítele a strašáka, kvůli kterému nemohou dopnout své oblíbené džíny nebo si nemohou dovolit nosit upnuté šaty, neboť jsou k jejich postavě až příliš kritické. Podle lékařů je tělesný tuk zdravotním rizikem a nezáleží na tom, zda se vám ukládá na břiše nebo na zadečku.
Tuk ve stravě škodí zdraví
Pravda: Pokud se snažíte zhubnout, pak první věc, kterou musíte udělat, je omezit příjem tuku. Důležité je konzumovat větší množství zdravých tuků a naopak snížit příjem těch špatných.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024