11 rad do kuchyně jako od babičky
Napsal Jana Kováčová
Zkušenosti našich předků se nám hodí dodnes a nikde to není znát víc než v kuchyni. Babičky byly nejen spořivé, ale také důmyslné hospodyňky, většina jejich rad se předává v rodinách z generace na generaci.
V době, kdy se stále víc zamýšlíme nad životním prostředím, jsou rady, jak uklidit a vyčistit domácnost bez chemie, nedocenitelné. Stejně tak se nám hodí tipy, jak se zbavit rozličného hmyzu nebo jak zachránit pokažené jídlo. Odtajníme vám některé vychytávky při vaření a jak léčit různé neduhy.
- Přesolená polévka není problém, když do ní můžete rozkrájet brambor. Jestliže se brambor do polévky nehodí, zkuste v ní chvíli povařit mrkev a tu pak vyndat.
- Přesolené uzené maso dejte na půl hodinky do mléka, to přebytečnou sůl vytáhne.
- Když to přeženete s pepřem,zmírní chuť jídla jablko, rozkrojené na čtvrtky. To v jídle chvíli povařte a pak vyndejte.
- Rozkrojený citron vydrží déle čerstvý, když ho ponoříte do misky s vodou a uchováte v lednici. I po týdnu z něj můžete v klidu vymačkat šťávu.
- Pečivo zůstane měkké až tři dny, když do chlebníku uložíte také oloupané jablko. Nejspíš tuto fintu znáte z vánoc, kdy jablko přidáváme k perníčkům, aby změkly.
- Křupavý okolek koláče získáte, když ho před pečením a ještě jednou během pečení potřete sladkým mlékem. Jak prosté.
- Šťavnatý koláč získáte, když přes náplň uděláte z těsta mřížku nebo starou osvědčenou drobenku. Tyto “poklopy” nedovolí páře unikat, takže pečivo zůstane vláčné. Přesně to je tajemství fantastických koláčů od babičky.
- Bolí vás v krku? Pomůže tvarohový obklad. Naneste tvaroh na kousek hadříku a ten si uvažte kolem krku. Obklad sráží i horečku.
- Křenová placka, tak jak ji znal Švejk, pomáhá při výronu i na revma. V létě můžete použít na obklad naklepané listy této rostliny.
- Při potížích s ledvinami jezte med. Ten pomáhá rozšiřovat kanálky a odvádět tekutinu. Mizí otoky i bolest.
- Med pomáhá také při nespavosti, stačí přidat si ho lžící do sklenice s vodou. Vhodný je také meduňkový čaj, klidně s tím medem.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024