Jak vyrobit domácí kečup
Napsal Jana Kováčová
Taky máte rádi kečup, ale z nabídky v obchodech jako by se vytratily ty dobré, opravdu rajčatové? Jestli máte dost rajčat a trochu času, zkuste si vyrobit svůj vlastní. Uvidíte, že nikdy už nebudete chtít jiný.
Na výrobu domácího kečupu můžete použít přezrálá, popraskaná i svraštělá rajčata, jen nesmí být nahnilá. Z nich připravíte ten nejlepší kečup, vonící a chutnající po rajčatech, do něhož na závěr můžete přidat koření či bylinky na dochucení.
Co si připravit na kečup
Na dobrý sladký kečup potřebujete:
- 2 kg čerstvých, zralých rajčat
- 150 g rajského protlaku
- 200 g třtinového cukru
- 350 g oloupaných a nastrouhaných červených jablek
- 50 ml červeného vinného octa (může být i obyčejný, ale vinný je lepší)
- 2,2 litru vody
- 15 g soli
- špetka mletého nového koření
- pepř
- 1 bobkový list
- špetka skořice
- 40 g najemno nakrájené cibule
- 10 gramů na jemno nakrájeného česneku
Postup
Třtinový cukr lehce zkaramelizujte, na něj přidejte nastrouhaná jablka a chvíli společně poduste. Potom přidejte rajčata, protlak a zalijte vodou. Společně při ne příliš vysoké teplotě duste tak, aby se základ spojil do hladké hmoty. Postupně přidejte ostatní přísady a zalijte červeným vinným octem.
Všechno dál pomalu a pozvolna duste na mírném ohni a průběžně promíchávejte. Celková doba vaření je kolem 4 hodin až 5 hodin, za tu dobu se rajčata úplně rozvaří a všechny chutě se krásně spojí. V té době už by měl být také kečup úplně bez zbytečné vody.
Tento základ můžete dál ochutit, například chilli papričkou, kari kořením, zázvorem, česnekem, středomořským kořením a podobně. Jestli chcete víc příchutí, rozdělte základní kečup do několika menších kastrůlků a ochuťte každou zvlášť. Nebo základ rovnou propasírujte přes síto a naplňte do vypařených skleniček. Následně je ještě běžným zavařte obvyklým způsobem (v hrnci, v troubě, v mikrovlnce).
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023