Jak sušit šípky

Plody šípku jsou velmi bohaté na vitamín C, který s přicházejícím sychravým počasím jistě oceníme jako prevenci proti nachlazení. Šípek se kromě podpoření imunity používá také k léčbám močových cest, naše babičky ho používaly na menstruační bolesti a dokonce má i detoxikační účinky. A to není zdaleka vše. Tak proč si tedy neudělat procházku do přírody a nenasbírat si trochu toho zdraví?

Právě teď je na to ten nejvyšší čas si ještě nějaký ten šípek natrhat a usušit! Z šípků se kromě čajů dělá i výborné víno, marmeláda nebo třeba kompot. Šípky je potřeba sbírat zralé, poznáme je už z dálky díky jejich výrazné červené barvě. Na dotek musí být pevné a tvrdé. Dejte si pozor, větve šípků jsou poseté drobnými trny, proto je dobré vzít si na trhání rukavice.

Tip: Šípky sbírejte do košíku, nebo látkové tašky. Igelitový sáček není vhodný, protože se v něm šípky zapaří.

Šetrné sušení podle našich babiček

Šípky nejprve řádně očistěte a zkontrolujte, zda nejsou měkké, nahnědlé, nebo plesnivé. Následně je omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Potom šípky zbavte stopek i bubáků. Takto zpracované šípky jsou připravené k sušení. Plody vysypeme na pečící plech a ten umístíme na místo, kde budou v klidu vysychat. Takto je můžeme nechat klidně měsíc. Jen je důležité, abychom je jednou za pár dní zkontrolovali, jestli neplesniví.

Rychlý způsob sušení

Způsob sušení podle našich babiček je sice účinný, protože díky šetrnému zacházení zachováme mnoho vitamínů, ale bohužel je to proces zdlouhavý. Dalším způsobem, kromě použití sušičky je použití trouby. Je důležité dát pozor, abychom šípky nespálili. Nastavíme troubu na 60 – 70°C, šípky nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme péct s pootevřenými dvířky.

Správně usušené plody poznáte tak, že mají krásnou tmavě červenou barvu a dají se dobře rozlomit a rozdrobit. Usušené šípky by se měly skladovat v dobře uzavíratelné dóze, takto vydrží i rok.

 

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *