Recept na housky

Kupované housky ”raženky” tak nějak nebývají chuťovým zážitkem, jako tomu bývá u ručně pletených houstiček pečených v soukromých pekárnách. Za takovou pletýnku si ovšem zase trochu připlatíte. Druhá možnost je upéct si vlastní housky doma.

Upéct si kvalitní voňavé housky je práce přibližně na hodinu, když si těsto připravíte večer, můžete mít pro rodinku po ránu připravené čerstvé, ještě teplé pečivo k snídani.

Těsto na domácí housky

Na 12 kousků pečiva budete potřebovat:

  • půl kostky droždí (nebo dvě lžičky sušeného)
  • 1 lžičku cukru krupice
  • 300 ml polotučného mléka
  • 1 lžičku soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce oleje (rozpuštěného másla)
  • na posypání: hrubá sůl, kmín, mák, sezamové semínko

Z 50 ml vlažného  mléka, droždí, špetky soli a lžíce cukru si připravte kvásek. Nádobku, v níž chcete nechat kvásek vzejít zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny na teplé místo.

Jak na housky

Do větší mísy si nasypejte mouku a osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte. Když si těsto připravíte už večer, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na noc do chladničky. Ráno je nutné těsto znovu pořádné prohníst a nechat asi půl hodiny kynout, pak už můžete přistoupit k pletení housek.

Na pomoučenou pracovní plochu si vyklopte těsto, rozdělte na 12 dílů a ty ještě na tři kousky. Ty vyválejte na přibližně stejně dlouhé prameny a pleťte je stejně, jako se plete cop.

Upletené housky pokládejte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte podle chuti.

Troubu vyhřejte na 180°C, mezitím nechte housky ještě chvilku odpočívat. Pečte asi 20 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *