Doporučená denní dávka cukru
Napsal Jana Kováčová
Máte rádi sladkosti, moučníky a sladké nápoje? Málo kdo řeší příjem cukrů běhen dne, pokud to zrovna neovlivňuje vaši dietu nebo se vám nezhorší zdravotní stav.
Úplně odstranit sacharidy z jídelníčku sice není řešením, protože naše tělo jejich určitý příjem potřebuje (například pro fungování mozku), přesto by se ale každý měl naučit svůj příjem cukru si hlídat a hlavně vyměnit bílý rafinovaný cukr za zdravější varianty. Světovým hitem se stává sugarfree jídelníček, který je oblíben nejen u celebrit.
Kolik cukru denně
Vlastně vůbec neexistuje doporučená denní dávka cukru, i výživoví poradci se v názorech liší.
Světová zdravotnická organizace uvádí, že by ženy neměly za den sníst víc jak 5 kostek cukru, což je přibližně 25g. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uvádí, že by denní dávka cukru měla být přibližně 40 – 45 g, to odpovídá 8 až 10 malým kostkám cukru. Tím se samozřejmě myslí cukry jednoduché. V případě ovocného cukru se hovoří přibližně o 300g na den.
Cukry nejsou to samé, co sacharidy
Co byste určitě měli vědět, že cukry nejsou to samé, co sacharidy. Cukry jsou podskupinou sacharidů a nazývají se jednoduché sacharidy. Tyto jednoduché sacharidy můžou v mnoha případech za vaší nadváhu. Mají rychlý nástup do krevního oběhu v podobě glukózy. Jak rychle zvednou hladinu krevního cukru, tak rychle dochází i k poklesu. To způsobuje, že máte brzy hlad nebo vám vyvolá chuť na sladkosti či slazené nápoje.
Mezi jednoduché sacharidy patří i cukry obsažené v ovoci a je třeba je do denního příjmu započítat, ale ovoce má další nutriční hodnoty, které jsou pro naše tělo důležité (vitamíny, stopové prvky a především vláknina). Obyčejný bílý cukr žádné takové hodnoty nemá, v jeho případě jde jen o prázdné kalorie.
Pro náš organizmus jsou ale nejlepší sacharidy složité, které najdete například v neloupaných obilovinách, bramborech, zelenině nebo rýži. Ty se v našem těle uvolňují o dost pomaleji, dodávají vlákninu, pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu a nezpůsobují výkyvy krevního cukru.
Náš tip: Vybírejte si raději produkty, které mají uvedeno méně než 10 g cukru na 100 g výrobku.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024