Spirulina na zlepšení trávení a odbourání tuků
Napsal Jana Kováčová
Modrozelená sladkovodní sinice Spirulina (také Arthrospira) je pro lidský organismus velmi prospěšná a užitečná. Nachází se v tropických a subtropických jezerech, pro komerční využití se ale nejvíc pěstuje v Japonsku.
Spirulina obsahuje řadu vitamínů: B1, B2, B3, B6, B9, C, D, A, E a K, karoteny, minerály, buněčné soli, enzymy chlorofyl a především velké množství bílkovin (50 %). Je významným antioxidantem, posiluje imunitu, působí protizánětlivě, snižuje vysoký krevní tlak, vyrovnává hladinu cukru v krvi, zlepšuje krvetvorbu a celkově podporuje vitalitu.
Spirulina podporuje trávení
Jestliže potřebujete zlepšit trávení, nastartovat metabolismus nebo detoxikovat játra a ledviny, sáhněte po tabletkách spiruliny. Její unikátní buněčná struktura na sebe váže zplodiny a odpadní látky, utěsňuje střevní stěny a omezuje tak pronikání toxinů do organismu. Díky její konzumaci nejen nastartujete látkovou výměnu a nabijete se energií, snížíte zároveň riziko jaterních potíží. Spirulina má dokonce i antikarcinogenní a protizánětlivé vlastnosti. Navíc na sebe váže tuky, které konzumujete, do organismu se dostane jen množství nezbytné pro jeho fungování.
Proč je užitečná při hubnutí
Spirulina obsahuje velkou porci bílkovin. Ty zachovávají dosavadní svalovou hmotu i při omezeném energetickém příjmu, podílí se na budování dalších svalů i na produkci hormonů. Proteiny zároveň udržují zdravé tkáně, posilují kosti a pomáhají při optimalizaci krevního tlaku, cholesterolu i hladiny cukru v krvi. Právě vysoký obsah bílkovin pomáhá odbourávat v těle tuky. K jejich spalování totiž potřebujete svalovou hmotu, která má vysokou potřebu energie. Bílkoviny navíc na delší dobu “zasytí”, takže snižujete příjem potravy, díky vyrovnané hladině krevního cukru se snižuje chuť na sladké. V neposlední řadě za hubnutí může i velký příval energie, který se spirulinou získáte. Je doslova nabitá sluníčkem, které nezbytně potřebuje pro fotosyntézu, a díky němu vám dodá potřebnou vitalitu i uprostřed mrazivé zimy.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024