Recept na švestkový koláč
Napsal Jana Kováčová
Neodolatelná klasika, jeden z nejoblíbenějších českých moučníků vůbec, to je švestkový koláč. Každá rodina má ten svůj oblíbený: kynutý, hrnkový, s drobenkou, s tvarohem či s mákem, receptů na koláč se švestkami je celá řada.
Máte chuť na švestkový koláč? Vyzkoušejte recept na vláčný kynutý podle tradičního receptu, který přežil už celá desetiletí. Pokud nemáte právě čerstvé švestky, můžete klidně použít mražené nebo z kompotu, na chuti koláče se to nijak nepodepíše.
Kynuté těsto na švestkový koláč
Nejprve si připravte všechny suroviny, z nichž připravíte těsto. Budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 250 ml vlažného mléka
- 21 g droždí (polovina kostky)
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 vejce
Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžičku z naváženého množství cukru. Nechte v teple vzejít, asi 10 minut to potrvá. Mezitím si do mísy připravte všechny ostatní ingredience a vzešlým kváskem zadělejte hladké vláčné těsto.
Těsto je správně propracované ve chvíli, kdy se přestane lepit na stěnu mísy. Vytvořte z těsta bochánek, ten zakryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Podle teploty v místnosti to potrvá 60 – 90 minut.
Příprava švestkového koláče
Mezitím si připravte suroviny na drobenku:
- 200 g cukru krupice
- 125 g másla
- 200 g hrubé mouky
- půl lžičky skořice
Všechno prsty důkladně propracujte, dokud nevznikne drobenka. Tu si uložte do ledničky do chvíle, než ji budete sypat na koláč.
Vykynuté těsto rozválejte a přeneste na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečící papír). Na něj naskládejte poloviny vypeckovaných švestek, slupkou dolů. Povrch bohatě posypejte drobenkou. Pečte v troubě předehřáté na 180° C asi půl hodiny, dokud nebudou okraje zlatavé a těsto propečené. Pokud necháte koláč v troubě dlouho, těsto se vysuší a koláč nebude šťavnatý.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023