Pokrmy z cizrny

Cizrna je lehce stravitelná luštěnina s lehce oříškovou chutí. Kromě bílkovina a důležité vlákniny obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty zpomalující stárnutí a snižující špatný cholesterol v krvi. 

S cizrnou se nejčastěji setkáte v orientální a v asijské kuchyni. Díky své neutrální chuti může být připravena na sladko i na slano, dá se kombinovat s řadou koření. Vařit z ní můžete polévku i hlavní jídlo, ze zbytku vařené cizrny si rychle umixujete výbornou pomazánku (například hummus). A zapomenout nesmíme ani na falafel, smažené kuličky z mleté cizrny.

Cizrna na smetaně

V Indii je cizrna jednou ze základních potravin, takže z ní běžně připravují hlavní chod. Jedním z výborných cizrnových pokrmů je právě cizrna na smetaně. Na její přípravu budete potřebovat tyto suroviny:

  • cizrna
  • sůl
  • zelenina (mrkev, celer, cukety, květák, brokolice, rajčata, prostě co je po ruce)
  • cibule
  • smetana
  • rajčatový protlak
  • koření – římský kmín, koriandr, chilli, kurkuma

Cizrnu si přes noc namočte a druhý den uvařte doměkka. Těsně před koncem vaření přidejte nakrájenou zeleninu a koření. Podle chuti přidejte lžíci rajčatového protlaku (nemusí být, když máte rajčata) a zjemněte smetanou. Podle chuti dosolte.

Salát z cizrny

Nejrychlejší pokrm z cizrny je určitě salát. Jeho výhodou je, že bude mít pokaždé jinou chuť podle toho, jakou zeleninu, koření a dresink k ní přidáte. Náš recept na salát tedy berte jako inspiraci.

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 řapíkatý celer
  • hrst brusinek
  • hrst sekaných vlašských ořechů
  • hrst nakrájené jarní cibulky
  • sůl, pepř
  • 4 lžičky nebo podle chuti citronové šťávy
  • 2 lžičky sirupu z agáve nebo jiné sladidlo (med, čekankový sirup a pod.)

Smíchejte všechny pevné suroviny v míse a přelijte zálivkou z citronové šťávy a sirupu. Cizrnu můžete nejdřív trochu vidličkou pomačkat, hlavně pokud chcete salát použít například do sendviče.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *