Recept na skvělou domácí pizzu
Napsal Jana Kováčová
Receptů na pizzu najdete na internetu opravdu hodně. Jenže po vyzkoušení zjistíte, že těsto není tak dobré, jak ho znáte z dovolené v Itálii. Připomíná často nějakou buchtu, než dobrou křupavou pizzu.
Na chutný, voňavý a křupavý výsledek má vliv řada faktorů, naprostým základem je ale dokonalé těsto. To, co si nakladete na něj, už kupodivu takový vliv nemá. Vždyť to víte sami: někdo má rád ančovičky, někdo olivy, někdo zásadně jen vegetariánskou margheritu – prostě kolik lidí, tolik chutí.
Recept na dokonalé těsto na pizzu
Jestli chcete připravit opravdu dobrou domácí pizzu, nesmíte ošidit těsto. A to nejen suroviny, ale především ten čas, který potřebuje na vykynutí a odležení. Úplně nejlepší je připravit si těsto den předem a nechat ho v ledničce odpočinout. Vlastně se vůbec nic nestane, když ho zpracujete až za 2 – 3 dny – pokud ho budete mít zabalen v mikrotenovém sáčku, vydrží.
Co budete na těsto potřebovat:
- 1/2 kg hladké mouky ( a trošku na podsypání)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 kostky čerstvého droždí (nebo půl sáčku sušeného)
- hrnek vlažné vody
- špetka soli
- špetka krupicového cukru
Postup:
Začnete tím, že si připravíte kvásek z droždí, cukru a vlažné vody. Vše smíchejte v misce a nechte na teplém místě vykynout asi 30 minut. Vzešlý kvásek vlijte do mísy s moukou, olejem a špetkou soli. Důkladně promíchejte a později se pusťte do hnětení, tak aby bylo výsledné těsto pěkně propracované a hladké. Kdo má robot, svěřte tuto práci metlám.
Z těsta vytvořte dva bochánky, ty vložte do mikrotenového sáčku a dejte do lednice přes noc odpočinout. Druhý den těsto vyválejte na 2 – 3 mm silný plát, přendejte na plech a ozdobte podle chuti.
Co na pizzu?
Naprostý základ je rajčatová polpa (nebo také sugo, prostě hustá omáčka z rajčat a olivového oleje, ochucená bylinkami a česnekem podle chuti. Ještě, než těsto potřete touto omáčkou, doporučuji potřít plát olivovým olejem až k okraji, ten pak bude po upečení krásně křupat.
Druhou nezbytnou ingrediencí na pizze je sýr. Ideální je mozzarella, protože nemá výraznou chuť, takže ji můžete kombinovat úplně se vším. Pokud ale chcete jakýkoliv jiný, dejte si na pizzu ten podle vašeho uvážení. Na vaší chuti je také rozhodnutí, co bude mezi sugem a sýrem, ta obloha, co udělá vaší pizzu naprosto dokonalou.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023
„1/2 kostky čerstvého droždí (nebo půl sáčku sušeného)“
Dovoluji si upozornit, že půl kostce čerstvého droždí odpovídá 1 sáček sušeného, který je určen na půl kila mouky. Jinak je to dobrý recept.