Celer – proč ho zařadit do vašeho jídelníčku
Napsal Jana Kováčová
Celer je v české kuchyni poměrně dost využívanou zeleninou a to zcela oprávněně. Je totiž pro lidský organismus dost prospěšný, odborníci ho dokonce řadí do první desítky zdravých potravin. A tak ho dáváme do polévek, do omáček, do salátů či pomazánek, prostě všude tam, kde se hodí jeho specifická kořenitá chuť.
Když se řekne celer, většina českých kuchařek si ihned vybaví bílé bulvy. Existuje ale i celer řapíkatý, z něhož se v kuchyni využívá naopak nadzemní část rostliny. U nás sice není tolik rozšířený, přesto i ten by měl být pravidelně zařazován do jídelníčku, především u těch, kdo se pokouší zhubnout přebytečné kilogramy.
Proč byste měli dát šanci řapíkatému celeru
Patříte k lidem, kdo se celeru vyhýbají, protože jim nesedne silné aroma i chuť? Pak byste měli vyzkoušet jemnější varianta – řapíkatý celer. Obsahuje totiž řadu prospěšných látek, které by vám mohly v jídelníčku chybět. A přitom ho nemusíte sníst žádnou velkou porci, stačí přidat kousek do ranní ho smoothie, nakrájet do zeleninového salátu nebo si ho dát jako lehkou svačinku s nějakým dobrým dipem.
Řapíkatý celer obsahuje draslík, který podporuje kardiovaskulární soustavu i dobrou kondici svalů., dále vápník, který posiluje kosti, či kyselinu pantothenovou, díky níž se zlepší váš metabolismus. A taky podporuje proces hubnutí “negativními kaloriemi” (obsahuje méně energie, než kolik musíte vynaložit na jeho trávení).
S celerem se dobře hubne, posiluje imunita a má i protirakovinné účinky
Pravidelnou konzumací celeru uděláte pro své tělo opravdu hodně. Tak například obsahuje dost vitamínu A,C i K, riboflavin (důležitý pro správnou funkci srdce) a především luteolin. Luteolin je flavonoid se silnými protirakovinovými, protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Jedním z bohatých zdrojů této až zázračné látky je právě celer, především řapíkatý.
Co umí luteolin:
- Zmírňuje zánětlivé procesy
- Vyrovnává se s oxidačním stresem
- Chrání mozek, například proti demenci
- Působí preventivně proti vzniku rakoviny, oslabuje již existující rakovinné buňky
- Chrání proti kardiovaskulárním onemocněním
- Pomáhá při bakteriálních a virových infekcích
- Účinně brání komplikacím s diabetem
- Pomáhá při problémech se štítnou žlázou a s alergiemi
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024