Chcete vyzkoušet v zimních měsících detox? Vyberte si cestu vhodnou i pro vaše tělo.
Napsal Jana Kováčová
Všichni to o sobě víme: do Vánoc s energií jakžtakž vydržíme, během svátků ale hřešíme, ochutnáváme ve velkém slané i sladké, a tak jsme na začátku nového roku unavení a malátní. Zažívací problémy také nejsou výjimkou. Proto přemýšlíme, že by možná pomohl zimní detox.
Mezi lidmi je rozšířený hlavně jarní detox – restart organismu po zimě a prevence proti jarní únavě. Proč ale čekat až na jaro, když se potřebujeme zbavit odpadních látek už po vánočních svátcích? A jak to provést co nejlépe a bezbolestně? Rozhodně není nutné hladovět, i když postní dny detox rozhodně podpoří. Jde spíš o změnu jídelníčku, aby se toxinů v těle tvořilo co nejméně a metabolismus dobře fungoval.
V zimě organismus zahřejte
Nastartovat správně metabolismus dokážeme vnitřním zahřátím. S tím zaručeně pomůžou syté a výživné zeleninové polévky, které dodají potřebnou energii, ale také řadu důležitých živin. Při nachlazení, rýmě nebo prvních příznacích chřipky dokáže divy česnečka, cibulová polévka nebo silný masový vývar. Do zimních polévek přidávejte co nejvíc bylinek, přinejmenším libeček a pažitku. Jsou bohaté na minerály i vitamíny, které tělo samozřejmě potřebuje i v zimě. Přidanou hodnotou těchto výživných polévek jsou skvělé antioxidační účinky. A antioxidanty, jak víme, na sebe vážou toxické volné radikály.
Zimní strava nemusí být těžká
Navzdory české tradici si v zimě vůbec nemusíte vařit složitá a těžká jídla, s nimiž pak metabolismus bojuje. Z české klasiky lze při detoxu ale velmi dobře využít téměř zázračných vlastností kysaného zelí (ideálně jíst ho syrové včetně skvělé šťávy bohaté na minerály a probiotika – bakterie mléčného kvašení).
Určitě do zimního jídelníčku zařaďte zeleninu, jako je špenát, červená řepa, mrkev, petržel a celer. Jde o sezónní a hlavně lokální druhy, které jsou organismu nejbližší. A pokud jde o ovoce, pak zcela jistě vítězí jablka, a to nad všemi citrusy a dalším exotickým ovocem. Doporučená je konzumace ovoce a zeleniny v syrovém stavu, ale i vařená a pečená je pro tělo lepší než bůček nebo uzeniny. A pokud máte problém sníst nejméně dvě porce syrových plodů denně, zjednodušte si to a připravte si smoothie. Takto dokážou přijímat zeleninu a ovoce i malé děti či senioři.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024