Jak připravit chutné šunkofleky
Napsal Jana Kováčová
Šunkofleky zná snad opravdu každý. Oblíbená pochoutka z těstovin a uzeného masa se připravuje v každé školní jídelně i v řadě domácností. Toto jídlo se vaří s velkou oblibou u strávníků po mnoho generací.
Připravit si šunkofleky je opravdu jednoduché, rychlé a také finančně nenáročné. Receptů je nespočetně, někdo volí místo uzeného masa některé druhy uzeniny, jak už název napovídá, jednou z variant může být například šunka. Výborné zapečené těstoviny jsou i s anglickou slaninou. Takže, pokud zrovna nevíte, co k obědu nebo večeři, zkuste si uvařit chutné šunkofleky podle našeho receptu.
Recept na výborné zapečené šunkofleky
Suroviny pro 4 porce:
- 400 g těstovin (nejlépe fleky a pokud možno domácí)
- 300 g uzeného masa
- 1 lžíce másla
- 1 ks velká cibule
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 200g strouhaného sýra (eidam, gouda)
- sůl, pepř, mletý kmín
Postup:
Těstoviny uvaříme ve slané vodě ne úplně do měkka, pouze tak, aby byly na skus. Cibuli si očistíme a nakrájíme na drobno. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Na másle osmahneme cibulku dozlatova a přidáme na kostičky nakrájené uzené. Opékáme na mírném plameni 10 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Uvařené těstoviny scedíme a dáme do pekáčku společně s opečeným uzeným masem. Osolíme, opepříme a přidáme mletý kmín. Těstoviny dáme zapéct do trouby asi na 10 minut.
V misce si připravíme zálivku na těstoviny tak, že rozkvedláme vajíčka společně se smetanou ke šlehání. Touto zálivkou zalijeme předpečenou směs těstovin s orestovaným uzeným masem a dáme pekáček zpět do trouby. Pečeme 20 minut, poté těstoviny ještě posypeme strouhaným sýrem a dalších pět minut dopékáme v troubě (pokud máte, můžete použít horní gril. Šunkofleky jsou skvělé s kyselou okurkou nebo s okurkovým salátem s octem.
Náš tip: Pro zpestření klasického receptu doporučujeme do těstovin s uzeným masem přidat hrst pokrájeného kysaného zelí. V takovém případě vynechte strouhaný sýr.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023