Jak připravit rajskou omáčku
Napsal Jana Kováčová
Rajská omáčka je ve všech svých variantách rozšířená po celém světě. Ovšem hlavní ingredienci mají všechny stejnou, a to jsou rajčata. Jejich chuť musí být v omáčkách dominantní. Názvy omáčky z rajčat se po světě mohou různě měnit, například v Mexiku ji můžeme znát pod názvem salsa, omáčka arrabbiata pochází pro změnu z Itálie. V našich končinách se podává rajská omáčka teplá, k masu a kynutým či houskovým knedlíkům nebo s těstovinami. Má také specifickou chuť, protože ji dochucujeme aromatickým kořením, jako je nové koření nebo skořice.
Historie rajské omáčky sahá do 18. století, kdy se v italské kuchyni podávala spíš jako dochucovadlo k hlavním jídlům. Dnes by se asi dala připodobnit ke kečupu. U nás rajská omáčka zcela zlidověla, milují ji dospělí i děti. Nejčastěji se servíruje s plátkem hovězího masa, má ale i svou levnější variantu s plněnou paprikou, sekanou nebo s klopsy z mletého masa.
Recept na rajskou omáčku
Suroviny:
- 500 g hovězího masa (nejlépe hovězí zadní)
- 3 rajčata
- 1 rajský protlak
- 1 cibule
- cukr
- olej
- sůl
- 1 pyramidka koření na rajskou omáčku (nebo 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3 hřebíčky a kousek skořice)
- 50 g másla
- hladká mouka na jíšku
Postup:
Nejdříve si uvaříme maso do měkka, nejlépe v tlakovém hrnci, protože se v něm doba vaření radikálně zkracuje. Vývar z masa později použijeme do omáčky. Čerstvá rajčata spaříme, abychom je po vychladnutí mohli oloupat. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Poté jí zpěníme v hrnci na oleji. Do tohoto základu přidáme všechno koření, které tak minutku v tuku opražíme. Hned poté přidáme nakrájená rajčata a rajský protlak a společně dusíme.
Celý připravený základ zalijeme připraveným hovězím vývarem z masa a dále dusíme. Po rozvaření rajčat omáčku přecedíme a propasírujeme. Na zahuštění si připravíme jíšku. Rozehřejeme máslo, kam dáme zkaramelizovat asi dvě polévkové lžíce cukru a zasypeme moukou. Chvilku vše prosmažíme. Jíšku poté vlijeme do přecezené omáčky a krátce povaříme. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme buď s těstovinami nebo kynutým knedlíkem, jak kdo má rád.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023