Bábovky: Lahodné sladké pohoštění hotové za pár minut

Napsal

Také patříte mezi ty, které si život rády ulehčí? Proč trávit spoustu času přípravou lahodných moučníků, když můžete připravit delikatesní moučník během pár minutek? Bábovka patří mezi nejjednodušší moučníky, proto se s vámi podělíme o následující recepty.

Olejová bábovka

Olejová bábovka je klasikou, jejíž recept nesmí ve vaší rodinné kuchařce chybět.

Budete potřebovat:

  • 3 vejce,
  • 180 g krupicového cukru,
  • 165 g polohrubé mouky,
  • 1 kávovou lžičku prášku do pečiva,
  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • 55 ml olivového oleje,
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného másla,
  • 2 citrony.

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C a formu na bábovku vymažte olejem nebo sádlem a vysypte hrubou moukou nebo krupicí.
  2. Citrony pořádně omyjte a nastrouhejte citronovou kůru.
  3. Poté je smíchejte s cukrem, přidejte vejce a pořádně vymíchejte.
  4. Smetanu ke šlehání vyšlehejte a opatrně ji vmíchejte do směsi.
  5. Také prosátou mouku s práškem do pečiva k tekuté směsi přidejte.
  6. Nakonec mírně zahřejte olivový olej, který do těsta přidáte.
  7. Všechno pořádně smíchejte a nalijte do formy. Pečte při 180 °C asi jednu hodinu. Po upečení nechte bábovku vychladnout.

Hrnková bábovka se smetanou

Hrnková bábovka patří mezi nejoblíbenější, a to jak kvůli své jednoduchosti a také rychlosti.

Budete potřebovat:

  • 1 ½ hrnku másla,
  • 2 ¾ hrnku krupicového cukru,
  • 3 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 hrnek smetany ke šlehání,
  • 1 ½ lžičky vanilkového extraktu,
  • špetku soli.

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 180 ° C, formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypte hrubou moukou nebo krupicí.
  2. Máslo (pokojové teploty) utřete s cukrem a poté přidejte vejce.
  3. Do vzniklé pěny začněte pomalu zašlehávat smetanu společně s prosátou moukou a solí.
  4. V konečné fázi přidejte vanilkovou esenci, pořádně promíchejte a těsto vlijte do formy.
  5. Bábovku pečte na 180 °C necelou hodinu.
  6. Nechte vychladnout, a poté ji opatrně vyklopte. Dejte si pozor, aby při vyklopení uvnitř nebyla stále horká, mohla by se vám rozpadnout.

Jako další alternativu můžete vyzkoušet také citronovu bábovku.

Také na bábovku nedáte dopustit? Jaký je váš oblíbený recept?

Zdroj foto: pixabay.com

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *