Potraviny, které uvolňují škodlivé toxiny při opakovaném zahřátí

Napsal

Dnešní doba je plná spěchu a povinností. A právě v tomto uspěchaném životním stylu bychom měli věnovat velkou pozornost svému zdraví a stravovacím návykům, které většina z nás naprosto ignoruje. Jedním z takových stravovacích návyků je ohřívání jídla. Věděla jste, že některé potraviny po opakovaném zahřátí vylučují jedovaté látky? V našem článku se dozvíte, o které potraviny se jedná.

Červená řepa

 Pamatujte, že červená řepa by se nikdy neměla znovu ohřívat. Proč? Opakovaným zahřátím se z ní vylučují přítomné dusičnany, které našemu zdraví neprospívají.

Olej

Přiznejte se, kdo z vás si použitý olej ze smažení uchovává pro další smažení? Ano, děláme to téměř všichni, ovšem to je velká chyba. Rostlinné oleje jsou zdravé, ve své původní nenasycené lipidové formě, ovšem jakmile je začneme zahřívat, jejich prospěšné látky se začnou ztrácet. Také se při zahřátí uvolňují volné radikály, díky kterým se z oleje začne odpařovat jedovatý plyn.

Špenát

Ani špenát se nesmí znovu ohřívat. Tím dochází k přeměně přítomných dusičnanů na škodlivé prvky, které mohou být pro naše tělo velmi nebezpečné. 

Vejce

Všichni víme, že vejce jsou dobrým zdrojem bílkovin a většina z nás si snídani bez vajec neumí představit. Jenže i vejce pro nás mohou být škodlivé, a to tehdy, pokud je znovu ohřejete. Obsahují dusík, který vlivem opakovaného zahřívání oxiduje, což může být karcinogenní jev.

Houby

Houby by se rozhodně neměly jíst další den po jejich přípravě. Jsou zásobárnou bílkovin a mají velké množství minerálů. Jestliže je znovu zahřejeme, ve skutečnosti tyto proteiny dále rozbíjíme, což může vyvolat reakci v našem trávicím systému. Jejich zahříváním se vytvoří toxiny, které obsahují oxidovaný dusík a volné radikály.

A jak to máte se stravou vy? Vaříte tak na dva dny, nebo si dáte tu práci a každý den připravíte něco nového?

Zdroj foto: pixabay.com

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *