Kurkuma: Jaké jsou její přínosy pro zdraví?
Napsal Michaela
Kurkuma je známá také pod názvem zlatý zázrak. A to má rozhodně své opodstatnění! Již po staletí se užívá jako léčba na mnoho chronických onemocnění pro lidi na celém světě. Jak tedy může být prospěšná i pro vaše tělo?
Kurkuma
Tato ájurvédská bylina se nachází prakticky v každé kuchyni. Obsahuje chemickou látku zvanou kurkumin, která je významná při boji se zánětlivostí buněk. Nicméně používá se nejenom vnitřně, ale má také skvělé účinky na pokožku. Je dobrá pro zdraví pleti, proto je často používána jako základ do obličejových zábalů.
Jaké jsou nejlepší účinky kurkumy?
- Podporuje zdravé trávení,
- vyživuje srdce a oběhový systém,
- udržuje hladinu cukru v krvi,
- buduje silnou imunitu,
- snižuje záněty v buňkách a další.
Jaké nemoci dokáže kurkuma pomáhat léčit?
Vysoká hladina cholesterolu
V průběhu let studie naznačily, že žvýkání kořene kurkumy dvakrát denně po dobu nejméně tří měsíců může u lidí, kteří trpí vysokou hladinou cholesterolu, snížit celkový cholesterol a triglyceridy.
Osteoartritida
Užívání kurkumy v omezeném množství denně, a to buď v syrovém stavu, nebo společně s dalšími ájurvédskými bylinami, může snížit bolest a zlepšit funkci u lidí s osteoartrózou kolen. Kurkuma také
Snižuje hromadění tuku v játrech
Pravidelná konzumace kurkumy může pomoci při rozpouštění nahromaděného tuku v játrech. Podle ájurvédy kořeny nebo výtažky z kurkumy snižují markery poškození jater a také zabraňují dalšímu hromadění tuku.
Nežádoucí účinky kurkumy
Kurkuma má mnoho zdravotních výhod, nicméně vše má i své nevýhody. Konzumace většího než požadovaného množství kurkumy, může mít některé závažné vedlejší účinky. Jaké to jsou?
- Riziko nadměrného krvácení.
- Zvýšené riziko vzniku žlučových kamenů nebo zdravotních potíží souvisejících se žlučníkem.
- Snižuje krevní tlak.
- Zvýšené riziko vzniku ledvinových kamenů.
- Nevolnost a zvracení.
- Průjem.
- Gastrointestinální problémy.
Nicméně pokud budete kurkumu konzumovat každý den v přiměřeném množství, můžete jenom čerpat z jejích zdraví prospěšných účinků.
Zdroj foto: www.pixabay.com
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024