Káva s adaptogeny: Proč s ní začít svůj každodenní rituál?

Někdo nedá každé ráno ani ránu bez šálku horké černé kávy. Bez ní zkrátka není schopen fungovat. Váš ranní rituál vám ale může dodat ještě více energie do nového dne, pokud zvolíte kávu s adaptogeny.

Co si představit pod slovem adaptogen?

Nejspíše jste teď na rozpacích. Ano, rádi byste svoje tělo ještě více povzbudili, abyste zvládli všechny pracovní i soukromé úkoly, které vás dnes čekají. Netušíte ale, co si pod pojmem káva s adaptogeny představit. Nejprve bychom si proto měli objasnit, co znamená slovo adaptogen. Jako první ho použil ruský vědec Nikolaj Lazarev v roce 1947. Jde o látku, většinou rostlinného původu, která vašemu tělu pomáhá snáze se přizpůsobit zhoršeným životním podmínkám – tedy adaptovat se na ně. Jak si představit ztížené životní podmínky? Mají mnoho podob. Dnes často čelíte dlouhodobému stresu v práci i v životě. Nároky na pracovní výkon jsou vysoké. Také životní prostředí je znečištěné. Na všechny popsané situace se musíte adaptovat. V tom vám může pomoci káva s adaptogeny – houbová káva.

Jaký prospěch budete mít z pití obohacené kávy?

Benefitem kávy s adaptogeny, tedy kávy obohacené o medicinální houby ale i jiné povzbuzující látky, je znásobený pozitivní účinek kávy. Takový nápoj by vám měl na počátku nového dne dodat ještě více vitality pro zvládnutí vašich úkolů a přinést ještě další zdravotní plus. Jaká? Snížení míry stresu, kterým trpíte. Pokles rizika jaterních nemocí a úmrtí na srdečně cévní choroby. Zvýšení imunity. Zlepšení kognitivních schopností. Káva s přidanými adaptogeny je předmětem intenzivního zkoumání vědců, které ještě zdaleka není u konce.

Nadějné výzkumné studie

Objevují se ovšem výzkumy, které napovídají, že vyzkoušet tento obohacený nápoj v rámci zlepšení životního stylu, má opravdu smysl. „Studie z roku 2023, která zahrnovala 41 zdravých dospělých, zjistila, že suplementace 1,8 g lví hřívy po dobu 28 dnů byla spojena s nižší hladinou stresu ve srovnání s léčbou placebem,“ popisuje Jillian Kubala na webu Health.com. Nejde o jediné podobné hodnocení.  „Je tam méně kofeinu.I když to neznamená, že houbová káva sama o sobě vám může pomoci k lepšímu spánku – jak někteří naznačují – příjem menšího množství kofeinu pomáhá některým lidem k lepšímu nočnímu odpočinku. Pokud máte tendenci být citliví na kofein, houbová káva může být pro vás dobrou volbou,“ uvádí o adaptogenní kávě zase Alexandra Benisek na medicínském webu Webmd.com.

Jaké rostlinné látky se mohou do kávy přidat?

Do kávy se z medicinální hub, které mají pozitivní účinky na zdraví, přidává například cordyceps neboli housenice čínská, reishi čili lesklokorka lesklá ale také lví hříva nebo sibiřská čaga. Kromě hub ale může být káva obohacena třeba také o obsah ašvagandy čili vitánie snodárné případně L-theaninu. Každý adaptogen by měl kávě propůjčit svoje specifické vlastnosti. To znamená například, že káva s přídavkem vitánie snodárné by měla mít vliv právě na zmiňovaný lepší spánek. Adaptogeny se ale vyznačují tím, že jejich účinky jsou široké – pozitivně ovlivňují různé parametry v lidském těle. „Studie ukazují, že adaptogeny, jako jsou houby v houbové kávě, vyrovnávají množství kortizolu v krvi a slinách,“ doplňuje Benisek. Jak určitě víte hormon kortizol ovlivňuje míru stresu. Pokud jste ve stadiu dlouhodobého stresu, vaše tělo ho vylučuje více. Pití této kávy může zmírnit následky takového stavu. Pokud vám vaše zdraví není lhostejné a chcete pro něj něco udělat, můžete adaptogenní kávu vyzkoušet a sami posoudit její účinky na váš organismus. Jestli ale trpíte nějakou chronickou chorobou, není od věci takový krok zkonzultovat se svým lékařem.

Zdroj foto: Pixabay.com

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *