Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?

Napsal

Každý rok přináší nové trendy v nejrůznějších oblastech. Pozadu nezůstává ani gastronomie. Které pokrmy a suroviny jsou letos v módě?

Co odrážejí gastronomické trendy?

Považujete se za gurmány a rádi si dopřáváte pokrmy z kvalitních surovin? To jste již pravděpodobně někdy slyšeli o tom, že také v gastronomii se objevují sezónní trendy, které v sobě odrážejí aktuální situaci ve společnosti a také se do nich promítá populární životní styl, moderní technologie a ekologie. Jaké trendy opanovaly gastronomii v letošním roce?

Zero waste

Stále větší důraz je kladen na takzvaný zero waste přístup, tedy nulový odpad. Tento trend přispívá k vyšší kreativitě v kuchyni. Kuchaři se snaží každou surovinu využít naplno. Ze slupek ze zeleniny si tak můžete snadno uvařit silný zeleninový vývar. Ze starého ovoce, které má již to nejlepší za sebou, vytvoříte kompot či džem. Zbylé maso a další suroviny, které vám zbydou po nedělním obědě, se dají použít jako náplň do sendviče a podobně.

Lokální suroviny

Znáte farmáře a pěstitele ovoce a zeleniny z vašeho okolí? Používání lokálních surovin je na vzestupu a produkty od místních dodavatelů si můžete snadno nakoupit na farmářských trzích. Tím, že budete v kuchyni vyznávat lokálnost a také sezónnost, docílíte perfektních chutí a také přispějete ke snížení uhlíkové stopy. Suroviny totiž nebudou muset urazit dlouho vzdálenost, aby se dostaly až k vám na stůl.

Houby

Žádného Čecha nepřekvapí využití hub v kuchyni. Houbaření se totiž řadí k našim národním koníčkům a houby přidáváme do polévek, hlavních chodů a nechybí ani na vánoční tabuli. Na tento trend konečně přišly i další země, ačkoliv v těch se nevyužívají houby, jež rostou v českých lesích, nýbrž ty asijské. Slyšeli jste již například o houbě shiitake upravené jako slanina, houbové pečeni či houbových karbanátcích? Důkazem toho, že o houby je v gastronomii stále větší zájem, je také stále vzrůstající obliba houbové adaptogenní kávy. O té se v poslední době mluví neustále a objevuje se také v českých e-shopech a kamenných prodejnách.

Domácí vaření a chuť experimentovat

Větší oblibě se těší také domácí vaření. Stále více lidí se věnuje vaření ve své kuchyni, místo toho aby se vydali na večeři ven. Domácí stolování s rodinou a přáteli je oblíbené také z toho důvodu, že za málo peněz si můžete užít hodně zábavy. Když navíc dodržujete recept a držíte se postupu, můžete si připravit lahodné pokrmy. Zároveň lidé při vaření doma rádi experimentují a zkouší nové chutě i recepty. Lidé si rádi kupují rozmanité tvary těstovin, zkoušejí jejich přípravu ozvláštnit přidáním inkoustu z olihně a rádi si pohrávají také s modrými barvami.

Experimentování s chutěmi a barvami se ale nebrání ani velké společnosti a v obchodech si můžete koupit brambůrky s příchutí španělské šunky jamon, jehněčího na kmínu či například lanýžů. Také při nákupu zmrzliny máte ohromné možnosti a můžete si pochutnat na levandulové, fialkové či růžové zmrzlině. Někteří výrobci zmrzlin se dokonce nebojí experimentovat ani se slanými příchutěmi.

Jídlo pro lepší náladu

Letos se velké pozornosti dočkalo také takzvané jídlo pro duši. Některé pokrmy a suroviny skutečně mohou mít pozitivní vliv na vaši náladu. Jaké potraviny vás udělají šťastnějšími? Všechny, které obsahují hořčík, zinek, vitamín D a železo. Kombinací těchto látek potlačíte deprese, únavu, špatnou náladu a potíže se spánkem. Zařaďte proto do svého jídelníčku kuřecí maso, špenát, ryby, banány, oříšky, vejce a hořkou čokoládu. K dobré náladě se dá totiž jednoduše projíst, tak proč na tento trend nenaskočit?

Moderní rychlé občerstvení

Také milovníci zdravé stravy občas rádi zhřeší a navštíví nějaký stánek s rychlým občerstvením. Proč ale zůstávat u nudných pokrmů, která vás již nedokážou ničím překvapit? Mnohem lepší je v duchu gastronomických trendů letošního roku vyzkoušet nejrůznější fúze. Také klasické jídlo ze stánku lze pojmout moderně a zkombinovat s netradičními chutěmi. Až příště uvidíte v nabídce svého oblíbeného řetězce s rychlým občerstvením nějaké novinky, neváhejte je vyzkoušet.

Vzestup zeleniny

Velký prostor dostává v letošním roce také zelenina. Většina kuchařů na ni nepohlíží pouze jako na přílohu, ale také jako na hlavní jídlo. Nemusíte být nutně vegetariánem, abyste si na zeleninových pokrmech pochutnali a čas od času si je také sami připravili. Lahodných receptů je na internetu nespočet, stačí si vybrat ten, který vás nejvíce osloví. Kuchaři si rády pohrávají zejména s brokolicí, kterou lze připravit na mnoho způsobů a snaží se zpopularizovat také růžičkovou kapustu.

Nealkoholické koktejly

Všimli jste si toho, že lidé okolo vás začali dobrovolně abstinovat a místo sklenice vína nebo piva si raději dopřávají nealko koktejly? Tento trend je v současné společnosti stále patrnější. Toho se snaží využít také některé společnosti, jež své nealkoholické produkty propagují jako vhodnou náhražku alkoholu. Sází zejména na to, že jejich produkty jsou plné zdraví prospěšných látek a druhý den ráno vás po nich nebude bolet hlava.

Které z letošních gastronomických trendů jsou pro vás atraktivní a budete jim věrní také v příštím roce? Vyzkoušíte přípravu pokrmů s nulovým odpadem, zaměříte se na používání lokálních surovin nebo snad začnete více konzumovat potraviny, které vás učiní šťastnějšími?

Zdroj textu: www.innovamarketinsights.com, time.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Share

Recommended Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *