Psychika člověka versus kvalita vlasů

Napsal

Kolikrát cítíme, že jsou naše pěstěné vlasy jako přilepené k hlavě, a to především tehdy, když si připadáme jako „ubité“ stresem. Existuje nějaká souvislost mezi vlasy a náladou? Pojďme se o tom dozvědět více.

Dlouhodobé potíže mívají vážnější následky

Opakované deprese a déletrvající stres mají na kvalitu vlasů výrazný vliv, kvůli nim může podle předních dermatologů přechodně dojít i k jejich vypadávání. Nejen vlasové pokožce, ale celému organismu lze při stresových situacích pomoci – a to zvýšeným přísunem vitaminů, zejména skupiny B a stopových prvků. V případě hlubších problémů se doporučuje návštěva odborníka, psychologa.

Stres může způsobit i drastická dieta

Výrazný váhový úbytek je pro organismus zátěžovou situací spojenou se stresem. To se negativně podepíše také na vlasech. Při déletrvajícím odříkání, zejména při nevyvážené stravě, může dojít ke zhoršení kvality vlasů a k jejich zvýšenému vypadávání, či ke zpomalení růstu.

Sklony k šedivění bývají dědičné

Někteří lidé si zachovávají svou barvu vlasů až do vysokého věku. Časné a rychlé šedivění se spíše než ze stresu dostaví po těžké nemoci nebo při chudokrevnosti.

Podpořte správnou stravou zdraví a pevnost vlasů

Nejlepší ochranou a prevencí je vyvážená strava velkým množstvím vitaminů A a C, biotinu kyseliny pantotenové, stejně jako minerálu zinku. Zde jsou jejich nejdůležitější zdroje.

Zinek

Nachází se např. v mandlích, brokolici, ústřicích, ovesných vločkách, luštěninách, goudě a telecím masu. Kdo hodně sportuje, nebo konzumuje větší množství colových nápojů, ten by měl užívat navíc i zinkové tabletky (sycené nápoje okyselují krev a mohou mít vliv na naše zdraví).

Biotin

Patří k vitaminům skupiny B a nachází se hlavně v zelenině, ovoci, mase a mléce. Tělo si ho také částečně vyrábí samo ve střevě. K nedostatku biotinu může docházet jenom při přísných dietách.

Kyselina pantotenová

Ta je skoro ve všech potravinách, např. v žampionech, ovoci, játrech, rýži, arašídech, vejcích, celozrnných výrobcích. Její nedostatek se může objevit při chronickém onemocnění střeva.

Vitamin C

Jeho výskyt je skutečně bohatý, nachází se např. v citrusových plodech, rakytníku, paprice, brokolici, kadeřávku, kiwi, jahodách nebo speciálních šťávách z prodejen racionální výživy. Důležité – ovoce neskladujte při pokojové teplotě, tak ztrácí za den skoro polovinu obsahu vitaminu C. Jezte jen pokud možno čerstvé.

Vitamin  A

Nejlépe je přijímán jako mrkvová šťáva nebo z vařené mrkve. Nachází se však rovněž v salátu polníčku, dále v melounech, špenátu, kadeřávku, játrovém salámu, vejcích a mléce.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *