Když už nezdravě, tak alespoň rozumně
Napsal Marks
Jídlo z činských restaurací, fastfoody a různé podniky, kde vaří nebo prodávají jídla celosvětové chuti, nejsou možná tím, co si o nich myslíte. V plastových boxech, papírových sáčcích a krabicích se totiž ukrývá pěkná dávka tučného jídla. Pokusíme se vám alespoň poradit, jak si příště domů odnést o pár kalorií méně.
ČÍNA
Špatné – Kuře ve sladkokyselé omáčce / Kalorie : 1458 / Tuk : 53 g
Jedno ze skutečně nejhorších jídel, které si můžete naservírovat k obědu je právě kuře ve sladkokyselé omáčce. Obashuje totiž minimum zeleniny, maso smažené na oleji a sladkou omáčku. Nejlepší rada zní : vyhněte se všemu, co se připravuje na podobném principu. Poznávacím znamením může být přívlastek „křehký“. Vaše tělo se vám bohatě odvděčí, když do něj nebudete cpát podobné pochoutky.
Dobré– Hovězí s brokolicí / Kalorie : 1180 g / Tuk : 46 g
Zde se jedná o pokrm, který sice také není úplně nejzdravější, protože dávka soli není nejmenší, ale je o rozhodně lepší, než pokrm předešlý. Jde tu totiž o maso se zeleninou. Můžete také místo hovězího vyzkoušet kuře s fazolkami nebo jiným druhem zeleniny. Zapomeňte však na smažené nudle.
Nejlepší – Krevety po sečuánsku / Kalorie : 1017 / Tuk : 22 g
Pokud si k obědu necháte navařit krevety po sečuánsku – máte vyhráno. Dobrou přísadou je totiž pálivá omáčka. Tahle lahůdka je totiž nejen výborná, ale nízkokalorická a současně zdravá. Ovšem jen tehdy, nejsou-li krevety smažené, obalované v těstíčku nebo strouhance.
Rada pro dobrou chuť:
Vybírejte si taková jídla, která mají největší podíl zeleniny a pálivých omáček bez zbytečných tuků a olejů. Mějte na paměti, že v takových restauracích vám naservírují většinou mega porce. Ty si nechte zabalit domů a můžete je mít jako oběd na více dní. Pokud si jako přílohu zvolíte rýži, požádejte nejlépe jeden kopeček, a to rýže tmavé.
MEXIKO
Špatné – Hovězí salát tacos / Kalorie : 1450 / Tuk: 102 g
Salát, tohle slovo má mít největší význam pro zdraví. Co se ale téhle pochoutky týče, není tomu tak. Smetana, sýr a hovězí – tohle všechno k vašemu obědu obsahuje mnohem víc než doporučenou denní dávku tuku. Odpousťe si proto tacos a hovězí pokud možno vyměňte za kuřecí. Tím se můžete snadno a lehce zbavit neuvěřitelných 456 kalorií.
Dobré – Kuřecí fajitas / Kalorie : 940 / Tuk: 40 g
Vadou na téhle mňamce jsou tři ingredience, které představují kalorickou bombu. A jsou to : sýr, smetana a guacamole. Když dvě pochutiny vynecháte, váš oběd přijde o 140 kalorií a 12 gramů tuku.
Nejlepší – Kuřecí tacos s mexickou rýží / Kalorie : 520 / Tuk : 20 g
Kuřecí tacos je vlastně jedno z nejlepších jídel, které si v mexické restauraci můžete objednat. Porce navíc nejsou obrovské. V případě hovězího počítejte s 40kcal navíc.
Rada pro dobrou chuť:
Místo smažených tacos si raději objednávejte pokrmy s moučnými tortillami a vyvarujte se jídel na prkénku nebo v pekáčku. Burrito vás spolehlivě zasytí, když si ho ale obložíte fazolemi, rýží, smetanou a omáčkou guacamole, obsah tuku snadno zdvojnásobíte. Tak si dávejte pozor, jakou přílohu vybíráte.
ITÁLIE
Špatné – Fettucie Alfredo / Kalorie : 1500/ Tuk : 97 g
Tato obrovská porce pokrmu, která obsahuje omáčku ze smetany, sýru a másla, se může pyšnit tak obrovskou dávkou tuku, že by mu záviděl i kyblík zmrzliny, takže pokud se chystáte objednat takové jídlo, berte to s rozmyslem a když už, podělte se se svým přítelem.
Dobré – Boloňské špagety / Kalorie : 767 / Tuk : 21 g
Odborníci na výživu by masový sós úplně neodsuzovali. Jestli vám tedy masové kuličky skutečně tak chutnají, dejte si je místo boloňské s omáčkou marinara, který se nepyšní takovou dávnou tuku.
Nejlepší – Vegetariánská pizza – dva kousky / Kalorie : 400 / Tuk : 12 g
Itálie by bez pizzy prostě nebyla Itálie a my v České republice pizzu pokládáme za dobré spestření našeho jídelníčku. Jednoduše když nás popadně chuť. Pokud si objednáte pizzu se zeleninou, máte vyhráno. Děsit se však nemusíte ani grilovaného kuřete nebo šunky – ty jsou koneckonců mnohem lepší, než salám a klobása.
Rada pro dobrou chuť:
Pokud existuje národ, po kterém se můžeme opičit – tak jsou to právě zdraví Italové. K obědu si přidávejte více zeleniny, uberte masa a doplňte lehčími omáčkami, jako jsou tomatová, marinera nebo arabská. A pamatujte si jedno : slova „pečený“ nebo “ s parmezánem“ často skrývají nevítaný tuk.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024