Francouzská snídaně

Napsal

Francouzská snídaněVe Francii se zcela běžně snídají čerstvé croissanty s bílou kávou. Mnoho žen si však na taková jídla dává pozor, pokud ale patříte mezi labužnice, můžete si k ním dát třeba marmeládu, máslo, šunku či sýr. Jestliže si však hlídáte pečlivě svůj jídelníček, vyměnte tyto pochoutky za zdravější, což je ovoce. Jak si upéct croissanty, abyste se cítila jako ve Francii vám právě teď poradíme. Jdeme na to!

Na 8 croissantů bude potřeba:

• 250 g hladké mouky
• sůl
• 25 g cukru krupice
• 7,5 g droždí
• 120 ml vlažného mléka
• 125 g másla
• 2 vejce

Jak na to:

1) V míse smíchejte mouku s cukrem a se špetkou soli. Do hrnku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a přelijte trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Pak ho vmíchejte do mouky, přidejte jedno vejce a vypracujte hladké těsto. Pozor, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu!
2) Na pomoučeném vále rozválejte těsto na obdélník. Ztuhlé máslo dejte mezi dvě mikrotenové fólie a rozválejte na ploviční obdélník, než máte rozválené těsto. Pak z něj fólii sundejte a položte ho na jednu plovinu těsta. Druhou přikryjte. Těsto rozválejte, přeložte a znovu rozválejte. Celý postup opakujte nejméně pětkrát. Pokud je těsto řídké, dejte ho do lednice ztuhnout. Zpracované těsto nechte tak 10 minut kynout.
3) Vykynuté těsto rozválejte na 2-3 mm silný plát, a ten rozkrájejte na trojúhelník. Rolujte je od nejširší strany ke špičce. Rohlíčky poskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte je minimálně 10 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 200 stupních asi 15 minut.

Přejeme dobrou chuť 🙂

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *