Vařte zdravě, ale chutně
Napsal Marks
Myslíte, že zdravá a chutná kuchyně neexistuje? To je lež jako věž. Zdravá kuchyně je nejen dobrá, ale i pestrá. Můžete v ní potravinami kombinovat stejně tak dobře, jako jste to dělali předtím. Nevěříte? Najděte si v následujícím seznamu vlastní lahůdku. Apropo – nikde není napsáno, že si následující typy nemůžete chuťově poupravit.
Minimum o dietním vaření
Polévky nezahušťujte moukou nebo jíškou. Brokolici, kedlubnu, celer, mrkev, petržel, česnek, cibuli, kuřecí nebo krůtí maso vařte dlouho do změknutí. Pak maso vyndejte, hotovou polévku rozmixujte a na závěr přidejte opět nadrobno nakrájené maso. Ve zdravé stravě je dovoleno také experimentovat s různou zeleninou.
Zálivky do salátů připravujte z olivového oleje, citronu, soli, pepře, bylinek, jak je libo vaší chuti. Doporučujeme i bílý jogurt či plnotučnou hořčici.
Pokud to jde, úpravy masa provádějte s minimem tuků, nejlépe však nasucho. Přílohy podávejte vařené. TIP : celozrnné brambory připravujte ve slupce. Zeleninu jako přílohu nebo třeba jako svačinu podávejte vždy čerstvou, upravenou dušením či zapečenou s nízkotučným sýrem.
Co dobrého si uvaříme
SNÍDANĚ
– krajíček žitného chleba, nízkotučná lučina a rajče
– ovocný salát: čerstvé ovoce, trochu oříšků a semínek (lněné či sezamové), hrst celozrnných lupínků a bílý jogurt
– müsli (nejlépe doma smíchané – rýžové, ovesné, žitné vločky, oříšky, semínka a sušené ovoce, obilné klíčky), a bílý jogurt či jablko
– žitný chléb lehce potřený pomazánkovým kozím sýrem, paprika
– celozrnný rohlík, tvarohová pomazánka s tuňákem, mrkev
– krajíček celozrnného chleba, 6 plátků 30 % eidamu a ¼ okurky
– obilná kaše s oříšky a jogurt
– drožďová pomazánka s vejcem, žitný chléb, posypané řeřichou
– kozí sýr, žitný chléb, cherry rajčata
– sójová pomazánka, knackebrot, paprika
SVAČINA
– střídejte různé druhy ovoce, ovocné šťávy bez cukru (vymačkané v odšťavovači z čerstvého ovoce), nízkotučný tvaroh či jogurt
VEČEŘE
– těstoviny s tuňákem a zeleninou
– zeleninové rizoto posypané strouhaným sýrem, salát s jogurtovou zálivkou
– kuřecí steak s vařeným bramborem a dušená zelenina
– zapečená brokolice se sýrem a vařený brambor
– celozrnné těstoviny s cherry rajčaty a mozarellou, salát
– kuřecí plátek s rýží a zeleninový salát
– losos se špenátem, vařený brambor
– čočková polévka, vařené vejce
– těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
– krůtí steak s celozrnnou rýží a velká zeleninová obloha
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024