Základní pravidla hubnutí
Napsal Marks
Začněte si hlídat příjem tekutin. Nepijte slazené nápoje, pouze stolní nesycenou vodu, ovocné a bylinné čaje nebo zelený čaj. Naučte se postupně během dne vypít asi dva až tři litry.
Začněte už v obchodě
Potraviny nakupujte podle předem stanoveného plánu. Neházejte je bezmyšlenkovitě do košíku, vybírejte pouze čerstvé zeleniny a nízkotučné sýry (do 30 procent tuku v sušině). Nepodlehněte tzv. rychlým jídlům a hotovým bagetám. Mezi jídlem dodržujte tříhodinovou pauzu. Jezte vždy jen malou porci, kousejte pomalu a jídlo si vychutnejte. Každé jídlo si upravte na menší talířek, pořiďte si veselé nádobí. I stolování pro vás může být příjemnou relaxací.
Pokud budete jíst v restauraci, dejte si maso na grilu, dušené, bez omáček, s porcí zeleniny a k obědu vždy porci zeleninového salátu. Když budete mít chuť na těstoviny, dejte si čistou porci opět bez omáčky. Vyhněte se všem smaženým pokrmům, jako jsou hranolky či řízky. Když cokoliv porušíte – netrapte se a vraťte se do svého režimu. Nejhorší je stres z jídla.
V noci má spát i trávicí ústrojí
Nezapomeňte, že všechno děláte pro sebe. Buďte tedy trpělivá, všechno chce svůj čas. Večer si můžete dát šálek teplého čaje nebo skleničku suchého vína. Poslední lehce stravitelné jídlo si dejte 3 hodiny před spaním. Večer se naučte relaxovat, třeba při světle svíčky nebo při příjemné hudbě. Lépe se vypořádáte s nárazovým přejídáním, které často pochází z přepracování a psychického vypětí.
Pokud vás snad večer přepadne velký hlad, nakrájejte si na kolečka zeleninu nebo si udělejte malé jednohubky z nízkotučného sýra a pomalu si je vychutnejte.
Udělejte si na jídlo čas
Hlavní jídla dne – snídani, oběd i večeři – si udělejte čas. Pracovní den vždy začíná snídaní. Něco malého ale vydatného snězte doma, ne až poté, co dorazíte do zaměstnání. Uvědomte si, že nedostatek času jsou jen výmluvy. Snídaně, například nízkotučný jogurt či celozrnné pečivo se sýrem, vám zabere maximálně 10 minut.
Obědu ale věnujte celou polední přestávku. Od toho ji také máte. Je dobré se vždy najíst něčeho teplého. Udělejte si čas, k jídlu se pohodlně usaďte a pomalu vychutnávejte každé sousto.
Ani večeři nezanedbávejte. Nemusíte se s ní nijak dřít. Stačí se zakousnout do ovoce, zeleniny, kukuřičných lupínků, müsli, ovesných vloček či celozrnného pečiva.
Po celý den nezapomeňte dodržovat pitný režim.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Co je Scallion Latte?
03 července, 2024
Tipy na dezerty s vysokým obsahem bílkovin
21 listopadu, 2023