Nudle se zeleninou
Napsal Marks
Oblíbili jste si čínskou kuchyni? Zkuste si ji za půl hodiny vytvořit i doma.
Pro dvě osoby potřebujete
100 gramů skleněných nudlí
Jeden až dva stroužky česneku
Jeden kousek čerstvého zázvoru, asi dvoucentimetrový
Jednu čerstvou červenou chilli papričku
Jednu zelenou papriku
Jednu středně velkou cuketu
Jeden stonek řapíkatého celeru
Dvě jarní cibulky
Čtyři stonky koriandru nebo petrželky
Dvě polévkové lžíce sójového nebo řepkového oleje
50 mililitrů zeleninového vývaru
Tři polévkové lžíce světlé sójové omáčky
Dvě lžíce jemného vinného octa
Špetku cukru
Černý pepř
Postup
Nudle vložíme do misky a přelijeme vroucí vodou, necháme chvíli nasáknout. Pak nudle slijeme do cedníku a nechápe odkapat. Česnek a zázvor oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Chilli papričku umyjeme, očistíme, podélně rozpůlíme, odstraníme jadérka a najemno nasekáme.
Zelenou papriku umyjeme, rozpůlíme a odstraníme stonek a jádřinec. Cuketu, celer a jarní cibulky také umyjeme a očistíme. Zeleninu pak nakrájíme na kousky o velikosti „akorát“ do úst. Potom umyjeme bylinky, otřepeme do sucha a otrháme lístky.
Odkapané nudle nakrájíme na asi 10 centimetrů dlouhé kousky. V pánvi WOK nebo v jakékoli velké pánvi s vysokým okrajem rozpálíme olej. Česnek, zázvor a chilli papričku krátce osmahneme. Přidáme zeleninu a za stálého míchání smažíme 3 až 4 minuty. Nakonec přelijeme zeleninovým vývarem.
Pak přimícháme nudle a smažíme ještě další dvě minuty. Vše okořeníme sójovou omáčkou, trochou octa a cukrem. Opepříme. Bylinky přidáme krátce před podáváním.
TIP: Asijský kuchyně okouzlí toho, kdo má rád zdravé přísady a šetrnou přípravu, při které zelenina zůstává křupavá a plná vitamínů. Pro tento recept můžete samozřejmě použít také i jinou zeleninu. Důležité je, abyste tvrdší druhy jako je mrkev, brokolice nebo kedlubna před přípravou krátce povařili ve vařící osolené vodě. Pak prudce ochlaďte studenou vodou a nechejte okapat.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023