Do jídelníčku zařaďte nejen obilniny, ale také ořechy
Napsal Marks
I když víme, co má do zdravého jídelníčku patřit, přesto se některým potravinám vyhýbáme. Statistiky tvrdí, že více než čtvrtina rodin na světě se vyhýbá obilným produktům a luštěninám, naopak je dokázáno, že ořechy a semena lidé mlsají hlavně v létě a na podzim, kdy zrají na zahrádkách.
Obilniny a luštěniny
Obilniny a luštěniny mají vysoký obsah sacharidů, a proto představují kalorickou zátěž. Bylo by však chybou domnívat se, že sacharidy nepotřebujeme. Je to životně důležitá složka naší stravy, musíme jen dbát na to, abychom přijímali ty správné.
Kolem obilnin a cereálií v dietě koluje mnoho zmatených informací. V řadě diet omezujících sacharidy jsou zakázány, zatímco jiné postupy přikazují hodně vlákniny, většinou z otrub. Pravda je taková, že vláknina je pro dietu zásadně důležitá, ale otruby nebo vločky z otrub nejsou dost šetrné k trávicímu ústrojí, zabraňují příjmu jiných důležitých živin a dráždí střeva. Nejlepší dietní vlákninu najdeme v ovoci a zelenině.
Celozrnné obilniny, například hnědá či divoká rýže, bulgur a ječmen, a luštěniny, například cizrna, sójové boby a čočka, jsou úžasným nízkotučným zdrojem vlákniny, podporují zdravé zažívání a přispívají k ochraně střevní výstelky. Jsou také zdrojem energie a snižují hladinu tuku v krvi.
Ořechy a semena
Většina ořechů a semen obsahuje hodně zdravých tuků a jsou dobrými zdroji bílkovin, ale vzhledem k tomu, že zpravidla obsahují hodně kalorií, používejte je s mírou.
Bílkoviny
Bílkoviny potřebujeme pro růst buněk a jejich regeneraci a jsou nezbytnou částí naší stravy – ale částí poměrně malou. Bílkoviny najdeme v nejrůznějších potravinách, jako jsou ryby, maso, drůbež, zvěřina, mléčné výrobky, vejce, fazole a čočka, ořechy a semena a tofu. Některé z uvedených potravin obsahují hodně tuku nebo mají vysoký obsah cholesterolu, všechny však můžete v rozumné míře a ve správné úpravě konzumovat.
Potraviny bohaté na bílkoviny by se ve vašem jídelníčku měly objevit minimálně dvakrát až třikrát za týden. Bílkoviny jsou důležité nejen pro děti, ale také pro starší lidi.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024