Abyste se nestyděli usmát

Napsal

Mračíte se nad poplatky u zubaře, stěžujeme si na nedostatek zubních pohotovostí, pláčeme, že nám zuby žloutnou, kazí se a vypadávají. Viníky hledáme všude, od špatných potravin, až po ministryni zdravotnictví. Přitom často stačí tak málo: starat se o vlastní chrup od raného dětství.

Příčinou zubního kazu a nemocí dásní je zubní povlak. Jeho odstraněním můžeme dosáhnout dokonalého orálního zdraví – alespoň to tvrdí stomatologové. Povlaku se zbavíte jednoduše, stačí si pravidelně čistit zuby. Potřebujete jen zubní kartáček, pastu, chuť a vůli.

Velikost zubního kartáčku

Říká se, že najít dobrý zubní kartáček je umění. Odborníci však zdůrazňují, že i na pohled špatný kartáček je lepší než žádný – a nejlepší je ten, který používáte pravidelně. Podle zubařů je nejlepší kartáček s krátkým štětinovým polem (1,8 – 2,5 cm), s hustými štětinkami střední velikosti a se zaoblenými konci. Takové kartáčky jsou však příliš velké a zuby jimi nelze dokonale vyčistit. Štětinky totiž nedosáhnou na místa, kde se zubní povlak zachytává. Při čištění nesmíte na zuby příliš tlačit.

Ideálním zubním kartáčkem je tedy jednosvazkový (sólo) kartáček, jíž se čistí každý zub zvlášť. Ideální tvar je půlkulatý, který kopíruje lem dásní. Takovéto čištění vyžaduje trpělivost a čas – když si však vzpomenete, kolik byste v budoucnu musely zaplatit u zubaře, nebudete ani námahy litovat.

Technika bez pasty

Čištění „sólo“ kartáčkem je účinné, když mu člověk věnuje 15 – 20 minut. Nesmí přitom zapomenout na mezizubní prostory. Kartáček přiložte k povrchu zubu a mírným tlakem ho rozprostřete po zubu. Zuby čistěte jen po okraj dásní vibračními pohyby (podobně pracujete s vatičkou při odlakování nehtů).

Musíte se naučit cítit jemný dotyk štětinek na okraji dásní a kontrolovat, jestli je zub čistý. Takovéto čištění je zdlouhavé, ale můžete ho provozovat kdekoliv, i mimo koupelnu. Nepotřebujete k tomu totiž zubní pastu.

Pokud si myslíte, že „sólo“ kartáček je pro vás příliš velký experiment, zůstaňte u klasického čištění – podmínkou však je každodenní a důsledná péče o chrup.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *