Pomazánky z avokáda
Napsal Nikol Blahova
Avokádo je plod hruškovitého tvaru, který je z 80% tvořen tukem, ovšem i tak se řadí mezi zdravé a pro člověka přínosné potraviny. Mimo jiné obsahuje obrovskou dávku důležitých minerálů a vitamínů, jež mají na naše zdraví pozitivní vliv a rozhodně se tak není čemu divit, že avokádu stále více lidí přichází na chuť a zařazují tento druh ovoce do svého jídelníčku.
Tento druh ovoce je původem z Mexika, kdy první známky o něm sahají do období před 10. 000 lety. V současné době se nejvíce pěstuje v Indonésii, Dominikánské republice, Chille a samozřejmě i v Mexiku.
Není avokádo jako avokádo
Mnoho lidí se domnívá, že avokádo je jen jedno, což ale vůbec není pravda. Existuje několik odrůd tohoto ovoce, které se pěstují v odlišných částech světa, díky čemuž se i od sebe v mnoha ohledech liší. Mezi nejznámější druhy avokáda patří:
- Hass: nejpěstovanější odrůda s hrbolatou slupkou, přezdívá se mu ropucha
- Fuerte: zelený druh avokáda s hladkou slupkou a tvarem hrušky
Recepty z avokáda
S avokádem se dá v kuchyni doslova kouzlit. Může být součástí mnoha pokrmů, přičemž mezi nejoblíbenější a na přípravu nejjednodušší jsou pomazánky. I my pro vás máme hned 2 recepty na pomazánky, kde avokádo hraje hlavní roli.
1. Avokádová pomazánka s lučinou
Potřebujete:
- 1 ks avokáda
- 1 lučinu
- 1 stroužek česneku
- 1 malou cibulku
- 1 citron
- sůl a pepř
Postup:
Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem. Cibulku nakrájejte na jemno a přidejte do pomazánky, kterou podle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte lučinu a důkladně promíchejte.
2. Avokádová pomazánka se zakysanou smetanou
Potřebujete:
- 1 ks avokáda
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 česnek
- sůl a pepř
Postup:
Avokádo oloupejte, rozpulte a zbavte pecky. Dužinu vydlabejte do misky, zakapejte šťávou z citronu a utřeným česnekem. Přidejte zakysanou smetanu, ochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023