Baví vás žvýkat?
Napsal Marks
Určitě to znáte. Sice si ráno pečlivě vyčistíte zuby, ale jen co vyrazíte z domu, už hledáte balíček svých oblíbených žvýkaček. Pro někoho tato malá poživatina představuje příjemnou závislost, jiný se s její pomocí snaží zakrýt nedostatky svěžího dechu. Možná to bude znít jako letitá řeč kolovrátku, ale kupodivu žvýkačky znali už i ve starém Řecku a navzdory válkám a bojům si ji vychutnávali v nejrůznějších podobách. Tehdy se žvýkala především v podobě pryskyřice nebo šťávy z gumovníku.
Žvýkání pro zdraví
Když už se žvýkání stalo jen obyčejnou věcí, lidé si začali lámat hlavu nad tím, jak tuto skvělou pochutinu vylepšit a zdokonalit. Lidé vymysleli, že přidají včelí vosk do tuhé pryskyřice. A právě v ten okamžik pod jejich rukama vznikl unikát všech unikátů. Světe div se, vznikly první domácí žvýkačky. Dnes se klasická pryskyřice nahrazuje umělou, případně se používají směsi obou druhů. Výrobci přidávají do žvýkaček také změkčovadla, a to kvůli pohodlnějšímu žvýkání. Chuť nám mají zlepšovat sladidla.V posledních letech jsou téměř všechny žvýkačky přesyceny náhradními sladidly.
Kromě chuťového požitku ale žvýkání podporuje i naše zdraví. Kdo by to byl řekl. Ve třicátých letech dvacátého století například američtí vědci objevili, že „používání“ žvýkací gumy pomáhá uvolňovat svalstvo, což přispívá ke snižování některých projevů stresu. Další chvála na žvýkačku přišla z řad psychologů. Ti tvrdí, že žvýkání zlepšuje nejen paměť, ale také soustředění. Určitě vás zajímá proč. Při žvýkání se zvyšuje činnost srdečních svalů a zároveň se zvětšuje objem kyslíku v krevním oběhu. To souvisí s frekvencí úderů srdce. Těm, kdo mají špatnou činnost střev, odborníci doporučují žvýkat alespoň 3x denně minimálně 15 minut.
Ale co víc. Až zase jednou uslyšíte v televizi nebo v rádiu reklamu, že žvýkačka bez cukru dokáže ochránit vaše zuby před zubním kazem, vězte, že se někdy i tam setkáte se správným doporučením. Sklovina se obnovuje a žvýkání podporuje produkci slin, které neutralizují kyselé prostředí v ústech. Tyto sliny pak odhánějí od chrupu nebezpečné bakterie.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024