Bramborová bábovka

Napsal

Bramborová bábovkaPokud máte chuť na něco dobrého, ale nechce se vám dělat se složitým receptem, extrakrasa přináší pochoutky, na které si smslne celá vaše rodina. Například taková bramborova bábovka rázem zasytí všechna bríška a pohladí na jazyku. A jak na to?

Bude potřeba:

• 250 g brambor
• 70 ml smetany
• 200 g másla nebo hery
• 250 g cukru krupice
• 4 vejce
• 50 g rozinek
• 1 vanilkový cukr
• 1 prášek do pečiva
• 250 g polohrubé mouky

Příprava:

1) Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme je úplně vychladnout, poté je oloupeme a rozšťocháme nebo prolisujeme.
2) Vejce rozklepneme. Žloutky, krupicový cukr a vanilkový cukr našleháme do husté pěny. Máslo necháme povolit, nakrájíme je a našleháme se žloutky.
3) Vmícháme uvařené prolisované brambory a přilijeme smetanu. Vše promícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme na bramborovou hmotu. Přidáme opláchnuté rozinky. Opět promícháme  a vytvoříme těsto.
4) Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do těsta. Formu na bábovku pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhanou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto nalijeme do formy, vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. To, zda je bábovka hotová, zjistíme, když do ní zapícheme špejli. Zůstane-li suchá, je bábovká upečená. Poté bábovku vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Vyklopíme ji z formy na mřížku a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *