Bramborové noky s paprikovou omáčkou
Napsal Marks
Bramborovou specialitku si vyrobíte za 55 minut
Potřeby pro dvě osoby
400 gramů moučných brambor typu A
80 gramů mouky
Jedno vejce
Jódová sůl
Pepř
Jeden čerstvě nastrouhaný muškátový ořech
Jedna žlutá, červená a zelená paprika
Jedna polévková lžíce olivového oleje
Jedna cibule šalotka
150 gramů pasírovaných rajčat (koupíte jako hotový výrobek)
Jedna větvička čerstvého tymiánu
Dvě lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
Postup
Brambory umyjeme a i se slupkou vaříme 20 minut. Pak je slijeme a v hrnci necháme odpařit. Ještě teplé brambory oloupeme a přes lis na brambory nebo šťouchadlem protlačíme. Pak smícháme mouku a vejce, okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Z těsta zformujeme váleček, z toho odkrojíme kousky velikosti vlašského ořechu a vytvoříme malé tolárky. Hranou vidličky vtiskneme vzor.
Papriky omyjeme, očistíme a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Šalotku oloupeme a najemno nasekáme.
Olivový olej rozpálíme, šalotku osmahneme do měkka. Pak přidáme papriku a osmažíme ze všech stran a přilijeme rajčata. Poté osolíme, opepříme a přidáme větvičku tymiánu. Omáčku necháme ještě nejméně čtvrt hodiny jemně provařit.
Noky vložíme do silně vařící osolené vody a na mírném plameni necháme 10 až 12 minut projít varem. Pak vodu slijeme a nachystáme do hlubokých talířů.
Z rajčatové omáčky odstraníme tymián, osolíme a opepříme. Potom jí přelijeme noky a posypeme parmazánem.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023