Chutný recept – ovocný nepečený dort s piškoty
Napsal Jana Kováčová
Máte doma sezónní ovoce a nevíte co s ním? Čekáte zítra návštěvu a chcete připravit dezert, kterým neurazíte, ale nechce se vám stát hodiny v kuchyni u trouby? Nebo vás pouze honí mlsná na něco sladkého? Možná jen nejste příliš zdatná kuchařka a do složitějších moučníků se nechcete moc pouštět.
Máme pro vás rychlý a jednoduchý recept, na ovocný nepečený dort s piškoty, který se skládá jen z několika surovin a vaši peněženku opravdu nezatíží. Tento recept si opravdu zamilujete, protože ho zvládne i kuchařka začátečnice a výsledek je přesto dokonalý.
Piškotový dort s ovocem
Co budeme na dort s piškoty a ovocem potřebovat?
- balení piškotů (dětské nebo cukrářské)
- 2 ks zakysané smetany
- 1 ks smetana ke šlehání
- 1 ks ztužovače šlehačky (smetafix)
- 50 g moučkového cukru
- 1 cukrářská želatina – nejlépe červená
- 250 g čerstvého nebo kompotovaného ovoce – nejlépe drobné: jahody, maliny, lesní plody, ale můžete nakrájet broskve, meruňky i mango
- 1ks vanilkový cukr
Jak budeme postupovat?
Připravíme si dortovou formu, na jejíž dno vyskládáme vrstvu tak, aby bylo celé zakryté. Pro zlepšení chuti a urychlení doby uležení je dobré polít piškoty šťávou z kompotu nebo jakoukoliv sladkou šťávou, která koresponduje s chutí ovoce. Ale pozor, jen trochu, piškoty nesmí ve šťávě plavat.
Ze smetany ke šlehání se smetafixem vyšleháme hustou a hladkou šlehačku. V další míse si smícháme zakysané smetany s moučkovým a vanilkovým cukrem. Následně je opatrně promícháme s vyšlehanou šlehačkou. Polovinu připravené smetanové směsi dáme na vyskládané piškoty v dortové formě. Na ni opět navrstvíme piškoty a pokrajeme je druhou polovinou směsi.
Omyté a okapané ovoce dáme do misky a posypeme lžící moučkového cukru. V rendlíku připravíme želé dle návodu na pytlíku. Želatinu poté necháme trochu vychladnout, ale ne moc, aby nám neztuhla. Oslazené ovoce poklademe navrch dortu a opatrně zalijeme želatinou. Připravený dort dáme do lednice a necháme vychladit, nejlépe přes noc.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023