Chutný recept – ovocný nepečený dort s piškoty

Máte doma sezónní ovoce a nevíte co s ním? Čekáte zítra návštěvu a chcete připravit dezert, kterým neurazíte, ale nechce se vám stát hodiny v kuchyni u trouby? Nebo vás pouze honí mlsná na něco sladkého? Možná jen nejste příliš zdatná kuchařka a do složitějších moučníků se nechcete moc pouštět.

Máme pro vás rychlý a jednoduchý recept, na ovocný nepečený dort s piškoty, který se skládá jen z několika surovin a vaši peněženku opravdu nezatíží. Tento recept si opravdu zamilujete, protože ho zvládne i kuchařka začátečnice a výsledek je přesto dokonalý.

Piškotový dort s ovocem

Co budeme na dort s piškoty a ovocem potřebovat?

  • balení piškotů (dětské nebo cukrářské)
  • 2 ks zakysané smetany
  • 1 ks smetana ke šlehání
  • 1 ks ztužovače šlehačky (smetafix)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 cukrářská želatina – nejlépe červená
  • 250 g čerstvého nebo kompotovaného ovoce – nejlépe drobné: jahody, maliny, lesní plody, ale můžete nakrájet broskve, meruňky i mango
  • 1ks vanilkový cukr

Jak budeme postupovat?

Připravíme si dortovou formu, na jejíž dno vyskládáme vrstvu tak, aby bylo celé zakryté. Pro zlepšení chuti a urychlení doby uležení je dobré polít piškoty šťávou z kompotu nebo jakoukoliv sladkou šťávou, která koresponduje s chutí ovoce. Ale pozor, jen trochu, piškoty nesmí ve šťávě plavat. 

Ze smetany ke šlehání se smetafixem vyšleháme hustou a hladkou šlehačku. V další míse si smícháme zakysané smetany s moučkovým a vanilkovým cukrem. Následně je opatrně promícháme s vyšlehanou šlehačkou. Polovinu připravené smetanové směsi dáme na vyskládané piškoty v dortové formě. Na ni opět navrstvíme piškoty a pokrajeme je druhou polovinou směsi. 

Omyté a okapané ovoce dáme do misky a posypeme lžící moučkového cukru. V rendlíku připravíme želé dle návodu na pytlíku. Želatinu poté necháme trochu vychladnout, ale ne moc, aby nám neztuhla. Oslazené ovoce poklademe navrch dortu a opatrně zalijeme želatinou. Připravený dort dáme do lednice a necháme vychladit, nejlépe přes noc.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *