Jak na domácí krtkův dort

Tento dort býval na konci minulého století velmi populární a nesměl chybět na žádné dětské oslavě. Obvykle se koupila krabice se směsí na jeho přípravu a spolu s dalšími ingrediencemi nebylo nijak těžké si ho připravit, i když jste nebyly právě dokonalé cukrářky. Ale upéct krtkův dort není nic složitého i bez kupovaných krabic a my vás o tom přesvědčíme. A jako bonus získáte kromě originální smetanové náplně i zdravější variantu s mascarpone a tvarohem.

Co potřebujete na krtkův dort

V první řadě potřebujete kulatou dortovou formu, kterou si vyložíte pečícím papírem nebo ji vymažete a vysypete moukou. Také troubu si připravte – vyhřejte ji na 180 °C (jestli používáte horkovzduch, stačí jen 160 °C.

Ingredience na těsto

  • hladká mouka 320 g
  • cukr krupice 180 g
  • vejce 3 ks
  • kakao 3 lžíce
  • olej 200 ml
  • mléko 200 ml
  • prášek do pečiva 1 ks
  • špetka soli

Náplň č. 1

  • 3 banány
  • 2 šlehačky na šlehání (500 ml)
  • 2 ztužovač
  • 40 g moučkový cukr
  • 70 – 80 g čokolády na vaření

Varianta s mascarpone

  • mascarpone 250 g
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • cukr moučka 130 g
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • tučný tvaroh 250 g
  • zakysaná smetana 200 g
  • hořká čokoláda 60 g
  • banány 2–3 ks

Těsto na korpus připravte obvyklým způsobem: vyšlehejte zvlᚡbílky se špetkou soli a polovinou cukru a žloutky s druhou polovinou. Mouku, kakao a prášek do pečiva smíchejte, přidejte do žloutků a lehce vmíchejte sníh. Pečte asi 40 minut v předehřáté troubě.

Krém

V případě snadnější varianty vyšleháte šlehačku s cukrem a ztužovačem a lehce do ní vmícháte strouhanou čokoládu.

Krém z mascarone připravíte tak, že ho šleháte do tuha se smetanou a cukrem. Potom postupně přidáváte tvaroh a kysanou smetanu. Nakonec také zamícháte strouhanou čokoládu.

Úprava dortu

Korpus prokrojíte asi třetinu od povrchu a opatrně vydlabete. Vnitřek pomažte vrstvou krému, na ni naskládejte rozkrojené banány a pokračujte krémem. Ten tvarujte do kopečku, aby napodobil krtinu. Celé pak posypte drobečky z vydlabaného a odkrojeného korpusu. Dejte vychladit a můžete podávat.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *