Jak na domácí krtkův dort
Napsal Jana Kováčová
Tento dort býval na konci minulého století velmi populární a nesměl chybět na žádné dětské oslavě. Obvykle se koupila krabice se směsí na jeho přípravu a spolu s dalšími ingrediencemi nebylo nijak těžké si ho připravit, i když jste nebyly právě dokonalé cukrářky. Ale upéct krtkův dort není nic složitého i bez kupovaných krabic a my vás o tom přesvědčíme. A jako bonus získáte kromě originální smetanové náplně i zdravější variantu s mascarpone a tvarohem.
Co potřebujete na krtkův dort
V první řadě potřebujete kulatou dortovou formu, kterou si vyložíte pečícím papírem nebo ji vymažete a vysypete moukou. Také troubu si připravte – vyhřejte ji na 180 °C (jestli používáte horkovzduch, stačí jen 160 °C.
Ingredience na těsto
- hladká mouka 320 g
- cukr krupice 180 g
- vejce 3 ks
- kakao 3 lžíce
- olej 200 ml
- mléko 200 ml
- prášek do pečiva 1 ks
- špetka soli
Náplň č. 1
- 3 banány
- 2 šlehačky na šlehání (500 ml)
- 2 ztužovač
- 40 g moučkový cukr
- 70 – 80 g čokolády na vaření
Varianta s mascarpone
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- cukr moučka 130 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- tučný tvaroh 250 g
- zakysaná smetana 200 g
- hořká čokoláda 60 g
- banány 2–3 ks
Těsto na korpus připravte obvyklým způsobem: vyšlehejte zvlᚡbílky se špetkou soli a polovinou cukru a žloutky s druhou polovinou. Mouku, kakao a prášek do pečiva smíchejte, přidejte do žloutků a lehce vmíchejte sníh. Pečte asi 40 minut v předehřáté troubě.
Krém
V případě snadnější varianty vyšleháte šlehačku s cukrem a ztužovačem a lehce do ní vmícháte strouhanou čokoládu.
Krém z mascarone připravíte tak, že ho šleháte do tuha se smetanou a cukrem. Potom postupně přidáváte tvaroh a kysanou smetanu. Nakonec také zamícháte strouhanou čokoládu.
Úprava dortu
Korpus prokrojíte asi třetinu od povrchu a opatrně vydlabete. Vnitřek pomažte vrstvou krému, na ni naskládejte rozkrojené banány a pokračujte krémem. Ten tvarujte do kopečku, aby napodobil krtinu. Celé pak posypte drobečky z vydlabaného a odkrojeného korpusu. Dejte vychladit a můžete podávat.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023