Jak předejít osteoporóze

Napsal

Jak předejít osteoporozeZměna hormonů u žen hraje důležitou roli také při látkové výměně v kostech. Především estrogen chrání kosti před rychlým řídnutím a rozpadem. Asi každá žena však s obdobím přechodu přijde do fáze, kdy ji trápí nadprůměrné měknutí kostní dřeně, protože ochranné účinky estrogenu se s jeho ubývající produkcí ztrácejí.

Hutnosti kostí klesá, ty se stávají porózními a snadno se lámou. Toto riziko se zvyšuje s nedostatkem pohybu a nesprávným stravováním. Určitý vliv má také dědičnost, konzumace tvrdého alkoholu a nikotinu. Osteoporózou (řídnutím kostí) mohou onemocnět i muži, ovšem ne tak často a zpravidla až ve vysokém věku.

Jaká je prevence

Strava bohatá na vápník kombinovaná s pravidelným pohybem je jak v mládí, tak v pokročilém věku, nejlepší ochranou proti osteoporóze. Při nedostatku vápníku dochází ke změně kostních látek. Vedle vápníku mají pozitivní vliv na látkovou výměnu v kostech také jiné faktory, jako je dostatečný přísun vitaminu D, C a K. Všechny totiž podporují příjem vápníku do krve a kostí.

Zásobte se vápníkem

Zvlášť velké množství vápníku obsahuje mléko a výrobky z čerstvého mléka, tvaroh a sýr. Vybírejte si nejlépe nízkotučné varianty. Kromě toho doporučujeme vybranou zeleninu jako brokolice, fenykl, pórek, listovou zeleninu (kapusta, zelí), luštěniny, bylinky, ořechy a semínka. Dobrým doplňkem je také minerální voda.

Nezapomeňte na …

K výživě, která prospívá kostem, patří také potraviny bohaté na vitamin D, jsou to například mořské ryby (sleď, losos, tuňák, makrela, platýz), mléčné výrobky, žloutek, avokádo a houby. Pravidelné procházky podporují zároveň vlastní tělesnou produkci vitaminu D.
Vitamin C najdeme v mnoha druzích ovoce a zeleniny, např. černý rybíz, paprikový lusk, brokolice, růžičková kapusta, fenykl, pomerančová a grepová šťáva, kiwi a brambory.
Vitamin K je nejvíce obsažený v listové zelenině, jako je růžičková kapusta a kapusta. Také červené zelí, kyselé zelí, luštěniny, ovoce, mléko a mléčné výrobky, obiloviny, libové maso a telecí játra. V posledně jmenovaném je ho vitaminu K opravdu hodně.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *