Jak připravit jahodové džemy bez chemie
Napsal Jana Kováčová
Máte rádi marmelády? Tak vás jistě potěší recept na svojí, doma vyrobenou, a to bez chemie. Jahodová marmeláda patří mezi ty oblibenější. Můžete jí dokonce připravit i ochucenou, například kokosem, vanilkou nebo bylinkami. Ti největší labužníci si do jahodové marmelády můžou přidat i hořkou čokoládu. Jak si dobrou domácí marmeládu z jahod připravit?
Co budete potřebovat
- 2 kg jahod (nebo jiného ovoce)
- 15 g agaru
- Cukr dle potřeby
- Velký hrnec
- Zavařovací skleničky na marmeládu (umyté)
Postup
Nejprve jahody očistíte od zelených lístků, omyjete a necháte okapat. Poté jahody dáte do hrnce na plotýnku a změklé rozmačkáte šťouchadlem. Kdo nemá rád kousky ovoce v marmeládě, může použít tyčový mixér. Rozšťouchané jahody povaříte přibližně 3 až 5 minut. Na řadu přichází agar, který můžete nasypat rovnou do hrnce s jahodami nebo si ho můžete předem rozmíchat v mističce s vodou a přidat k jahodám. Kdo bude chtít marmeládu sladkou, může přidat cukr podle chuti. Pořádně promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut. Na závěr můžete zkusit přidat semínka z vanilkového lusku, určitě si chuť jahodové marmelády s vanilkou rychle oblíbíte.
Hotovou, ještě horkou marmeládu opatrně nalijte do připravených, umytých zavařovacích sklenic. Sklenice uzavřete víčkem, utáhněte a otočte víčkem dolů. Nechte je tak do vychladnutí. Víčka se vám zatáhnou a marmeládu můžete uskladnit i na delší dobu, například ji můžete použít na slepování vánočního cukroví. Není třeba zavařovat.
Tipy na závěr
Na dochucení zavařeniny můžete zkusit přidat semínka z vanilkového lusku, určitě si chuť jahodové marmelády s vanilkou rychle oblíbíte. Nabízí se možnost použití bylinek, výborná je máta, meduňka, levandule či květy černého bezu. Stejně jako semínka z vanilkového cukru přidáváme bylinky na posledních pár minut varu. Je dobré po dokončení marmelády bylinky vyndat a do každé skleničky dát jen na dno lístek nebo snítku. Rozhonete-li se pro meduňku, přidejte jí až do hotové marmelády, varem by ztratila chuť.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023