Jak vybrat kuchyňské nádobí

Základním vybavením kuchyně jistě jsou hrnce, kastroly, rendlíky a pánve. S měnícími se technologiemi dnes ale vůbec není jednoduché vybrat si to správné nádobí.

Zatímco ještě donedávna jsme vybírali spíš vizuálně, v současné době je důležité vědět, z jakého materiálu jsou hrnce vyrobené a pro jaký typ varné desky desky se hodí.

Nerezové nádobí

Je jednoznačně nejrozšířenější nádobí u nás, protože je odolné a elegantní, při vhodné péči vydrží dlouho funkční. Nerez sama o sobě je vynikající materiál, jeho vlastnosti je ovšem dobré podpořit vrstvením. Populární je sendvičové dno, kdy se mezi nerezový povrch vkládá například vrstva hliníku pro lepší rozvod tepla.

Keramické nádobí

V posledních letech je nádobí s keramickou vrstvou  celosvětovým hitem. Keramické pánve a hrnce jsou odolné vůči poškození i pachům, nepřilnavý povrch, nana němž můžete smažit i péct bez tuku a klidně i bez vody. Jeho popularita spočívá právě v možnosti připravovat pokrmy dietně, navíc se velmi snadno čistí a udržuje. V neposlední řadě pro keramické nádobí hovoří i estetické hledisko, nádobí může být v různých barvách, nebo v elegantní bílé.

Smaltované nádobí

Provází nás už desítky let, jde o skutečně osvědčenou a léty prověřenou klasiku. Je odolné, při správném zacházení vám vydrží hodně dlouho. Pozor si musíte dát jen na prudké nárazy, které by mohly smalt poškodit. Díky velkému výběru barev je vhodné do každé kuchyně.

Měděné a titanové nádobí

Vrcholem luxusu spojené s funkčností je nádobí z mědi či titanové. Kromě výborných tepelných vlastností a vysoké odolnosti  vás odmění vysokou kvalitou a komfortem při vaření. Titanový hrnec stačí rozpálit, pak můžete přívod energie ztlumit a vše se dokonale uvaří a propeče. Měděné hrnce a pánve jsou oblíbené mezi profesionálními kuchaři, protože materiál bleskově reaguje na změny výkonu sporáku. Vaření je tak velmi rychlé a úsporné.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *