Kozlíček polní se sýrovými noky

Napsal

Kozlíček polní se sýrovými nokyMáte mlsný jazýček nebo jste jen z letních dovolených zhýčkaní na neobvyklé jídlo? Nabízíme vám Kozlíček polní se sýrovými noky jako skvělou dietní svačinku či večeři.

Potřeby

100 gramů kozlíčku polního
50 gramů červené čekanky radicchio
Jeden pomeranč
Dvě lžíce vinného octa
Dvě lžíce zeleninového vývaru
Černý pepř
Jódová sůl
Dvě lžičky ořechového oleje
100 gramů nízkotučného čerstvého sýra (5-8 procent tuku celkem)
Jedna lžíce nahrubo mletých jader z lískových nebo vlašských ořechů
Čtyři plátky celozrnných krekrů

Postup

Kozlíček a čekanku omyjeme, očistíme a necháme odkapat. Pomeranč oloupeme a zároveň z něj odstraníme bílou kůži na povrchu dužiny. Jednotlivé části pomeranče stáhneme z kůžičky, a přitom se musíme snažit, zachytit všechnu šťávu do misky.
Pomerančovou šťávu smícháme s vinným octem, zeleninovým vývarem, dále ho trochu opepříme a přidáme špetku soli. Pak přilijeme olej a důkladně promícháme. Kozlíček polní, čekanku a oloupané pomerančové kousky smícháme s připravenou marinádou a nachystáme na talíře.
Čerstvý sýr utřeme do hladka a dvěma navlhčenými lžičkami vytvarujeme noky. Ty pak posypeme ořechy a přiložíme k salátu. Celou specialitku podáváme s chlebem.

Co je kozlíček polní

Kozlíček polní roste v růžicích lístků, které měří deset až dvacet centimetrů. Pokud ho chcete pěstovat na zahrádce, nemusíte ho na zimu vykopávat a schovávat. Dokáže totiž zimu přečkat i pod sněhem.
Kozlíček polní má vysokou nutriční hodnotu. Pokud ji chcete porovnat s klasickým zeleným salátem, pak je kozlíček polní zdravější. Obsahem vitamínu C se vyrovná pomerančům a citrónům, dále obsahuje vitamíny B1, B2 a další. Najdeme v něm i fosfor, vápník a železo. Je vhodný na uklidnění nervů.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *