Krásnou postavu tvoří ovoce, zelenina a málo tuku

Napsal

Krásnou postavu tvoří ovoce, zelenina a málo tukuNevyvratitelnou skutečností je, že nadváha souvisí s příliš velkou zásobou tuku. Na jeden gram tuku připadá asi 9 kalorií – což je dvakrát tolik než na obě další hlavní živiny, bílkoviny a uhlohydráty. Naše tělo může do svých zásob ukládat tuk téměř neomezeně a vytrvale.

Pravidlo 30% pro přísun tuku

U zdravých lidí s mírnou až střední nadváhou by měl podíl tuku v celkové denní dávce kalorií činit 25 – 30 procent. V praxi to znamená : při hubnutí činí horní hranice za den 1200 – 2500 kilokalorií, což je 30 – 40 gramů tuku. Strava při normální váze by měla obsahovat u žen maximálně 60 g a u mužů 80 g tuku denně. Většina lidí spotřebuje průměrně dvakrát tolik. Navíc u tuku nezáleží jen na samotném množství, rozhodující je zejména druh tuku. Stěžejním bodem je tedy výběr tuku. Ten správný vám dodá energii, špatný přidá na váze.

Skryté tuky

Asi polovina tuku, který spotřebujeme, pochází z roztíratelných tuků a tuku na vaření. Ty však můžeme snadno zredukovat a to tím, že snížíme množství, které chceme sníst. To znamená, že na chleba si namažeme tenčí vrstvu margarinu nebo másla, do salátového dresingu, na pečení a dušení použijeme prostě menší odkrojek.
Na smažení používejte nejlépe teflonovou pánev, zeleninu duste jen na minimu tuku. Fritovaná jídla a jídla smažená v trojobale by měla být po nějakou dobu tabu. Redukci tuku můžete obzvláště dobře ovlivnit, jestliže si budete dávat pozor na skryté tuky v produktech, jako je především smetana, mléčné výrobky, majonéza, sýry, salámy, slanina, maso, pečivo, dorty, čokoláda a jiné sladkosti. Hodně tuku obsahují také sušenky, jídlo z fastfoodu a hotová jídla v obchodech.

Z tuku přibíráme nejvíce

Nejmenší části tuku se podle jejich biochemické stavby dělí na mastné kyseliny nasycené a nenasycené. A protože lidské tělo nemá žádné upotřebení pro nasycené mastné kyseliny, ukládají se tyto tuky v tělesných tukových buňkách. Nasycené mastné kyseliny se skrývají převážně v živočišných potravinách jak oje máslo, smetana, majonéza, maso, salám, sýr, ale také v sádle a sladkostech. Takové potraviny jezte jen ve velmi malém množství.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *