Meruňkové čatní
Napsal Jana Kováčová
Čatní, čatný, ale i chutney, to je název pro tradiční pokrm indické kuchyně. Pro mnoho lidí je čatní velká záhada, protože existuje mnoho variant a chutí a nelze tedy s přesností určit, jak by vlastně mělo chutnat.
Čatní je vlastně název pro mnoho různých druhů hustých omáček, které svou konzistencí připomínají džem. Slouží k dochucování pokrmů, aby získaly na výraznější chuti. Tento osvědčený recept na meruňkové čatní se perfektně hodí k sýrům a masu, proto s ním zajisté sklidíte úspěch na grilovačce.
Meruňkové čatní s trochou chilli
Ingredience
- 1 kg meruněk
- 2 ks červené cibule
- 1 menší zázvor (postačí 5 cm)
- 2 ks jablka
- 2 ks červené chilli papričky
- 400 ml octa
- 450 g třtinového cukru
- 1 lžička čínské koření pěti vůní
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička hrubě mletých černých pepřů
- 1 lžička soli
Postup
Meruňky by měly být zralé, ale ne úplně měkké. Omyjte je ve studené vodě a následně je očistěte od všech nečistot. Potom je rozkrájejte na malé kousky a dejte stranou. Oloupejte cibuli, zázvor a jablka, vše nakrájejte na větší kusy a rozmixujte. Chilli papričky nakrájejte a přidejte do mixéru k ostatním surovinám. Vše znovu rozmixujte a směs pak přelijte do hrnce. Přidejte ocet, veškeré koření a sůl. Promíchejte a dejte vařit na střední stupeň 10 minut. Pokud by směs bublala příliš aktivně, snižte teplotu. Do hrnce přidejte i nakrájené meruňky a vraťte na plotnu. Po 10 minutách vaření postupně přidávejte cukr a míchejte dokud se nerozpustí. Pokračujte v zahřívání směsi po dobu 15 minut, dpak už je čatní v podstatě hotové.
Hotové čatní poznáte tak, že když potáhnete vařečku po dně hrnce bude směs hutná a za vařečkou se nebude obevovat žádná tekutina. Čatní plňte do sterilizovaných sklenic. Sklenice po vychladnutí umístěte na tmavé místo. Čím déle necháte čatní uležet, tím lépe bude chutnat. Neotevřené čatní lze skladovat až jeden rok. Otevřenou sklenici uložte do lednice, kde vydrží 3 týdny.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023