Nastartujte den banánovým koktejlem
Napsal Marks
Banán rozmixovaný v bílém neochuceném zákysu je nejlepší způsob, jakým nastartovat den. Čerstvý banán totiž dodá tělu potřebnou energii na zvládnutí každodenních povinností a zákys zase zasytí.
Jak vzniklo slovo banán
Slovo banán pochází z arabského výrazu pro prst a první zmínky o něm pocházejí již z buddhistických textů z doby 600 let před naším letopočtem. Banány jsou zdrojem okamžité energie a zajišťují tělu přísun důležitých minerálních látek, jako jsou draslík, fosfor, hořčík a vápník. Díky vysokému obsahu sacharidů jsou také snadno stravitelné a nezatěžují tolik trávicí ústrojí. Vyhněte se však banánům nezralým, ty totiž způsobují plynatost.
Už na první pohled optimisticky vyhlížející ovoce vám pomůže vylepšit náladu díky látkám, které obsahuje. Tento efekt lze navíc ještě posílit kombinací s mléčnými výrobky, které také obsahují látky napomáhající relaxaci (vzpomeňte například na recept našich babiček na nespavost – teplé mléko s medem).
Zdravé zákysy
Zákysy jsou oblíbené díky jejich poctivé chuti mléka a ovoce a pro jejich pozitivní účinky na lidské zdraví. Jsou obohaceny vitamíny C, E a A a obsahují prospěšnou probiotickou kulturu (lactobacillus acidophilus), která podporuje vnitřní harmonii trávicího traktu. Splňují kritéria bezlepkové diety a nenajdete v nich žádné konzervační látky.
Vyzkoušejte
Jako inspiraci pro banánový drink můžete využít následující tip:
Ingredience (pro dvě osoby):
1 banán, 1 zákys banán, 200 ml polotučného mléka, kakao, skořice
Postup:
Banány nakrájíme na kolečka. Připravíme si dvě sklenice o obsahu 0,3 litru. Do mixéru nalijeme celý obsah balení banánového zákysu. Přidáme mléko a přibližně polovinu z nakrájených koleček banánu. Vše rozmixujeme a nalijeme do sklenic. Dozdobíme plátky banánu (můžeme napíchat na párátko a položit vodorovně přes okraj sklenice) a posypeme skořicí a kakaem.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Tipy na dezerty s vysokým obsahem bílkovin
21 listopadu, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023