Ochutnejte granátové jablko
Napsal Marks
Určitě jste už v obchodě narazila na neznámé ovoce, které na první pohled nevypadá příliš vábně. Pokud vás jeho vzhled neodradí, budete po ochutnání příjemně překvapená jeho sladkokyselou chutí.
Legenda říká, že granátovník byl stromem lásky v biblickém ráji. Jeho plody v minulosti symbolizovaly plodnost. Granátová jablka se k nám dovážejí hlavně ze Středomoří, kde se pěstují na plantážích. V obchodech se prodávají zejména na podzim a v zimě. Takže si na jejich ochutnávku musíte chtě – nechtě počkat.
Vybírejte zralé plody
Granátové plody jsou kulaté a mají velikost klasického jablka. Slupka je hladká a kožovitá. Vybírejte největší a rovnoměrně vybarvená jablíčka. Ta nejvíce zralá mají žlutočervenou barvu.
Jak je jíst?
Konzumace je snadná. Jablko rozpulte a lžičkou z něj vyberte dužnatá jadérka. Každé z nich obsahuje jedno semínko. Semínka můžete bez obav sníst. Jadérka jsou šťavnatá a chutí i vzhledem připomínají červený rybíz, jen jsou o něco sladší. Zralá mají sytě červenou barvu.
Plody můžete i odšťavnit. Poválejte je po tvrdé podložce, potom vyřízněte do slupky otvor a vymačkejte šťávu. Ta se používá ve studené i teplé kuchyni. Přidává se do nápojů, koktejlů, vyrábějí se z ní sirupy a polévají se s ní moučníky.
Zázračné účinky
Z dávných dob se traduje, že granátová jablka podporují sexualitu. Šťáva pomáhá proti žaludečním těžkostem. Jablíčka obsahují velké množství antioxidantů, které jsou prevencí proti rakovině. Obsahují 14 až 21 % sacharidů, 3 až 4 % kyselin (hlavně citrónové), vitaminy skupiny B, malé množství vitaminu C, hodně draslíku, hořčíku, vápníku a železa.
Plody můžete odšťavnit i na obyčejném lisu na citrusové ovoce. Dávejte si však pozor na oblečení, skvrny totiž jen velmi těžko vyperete.
Nebojte se exotických ovocí. Na rozdíl od těch našich zrají při velmi vysokých teplotách a v jiném pásu. Proto s sobě skrývají velké množství vitaminů a jsou nejen prospěšné našemu zdraví, ale také dokáží příjemně osvěžit, zvláště v horkých letních dnech.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024