Páj z chutné pečeně

Napsal

Páj z chutné pečeněPtáte se, co se zbylým masem nebo jinou pochoutkou? Proč z ní neudělat další? Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou, protože z nich můžete vykouzlit stejně vynikající na druhý den.

Suroviny

• 2 lžíce olivového oleje
• 2 menší cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 mrkev
• 200 g žampionů
• 3 rajčata
• 1 sklenka červeného vína
• 1 slenice vývaru
Na těsto bude potřeba:
• 1/2 kg hladké mouky
• 200 g másla
• 1 žloutek na potření

Postup

Nejdřív připravte těsto. Do mouky rozdrobte tuk a zpracujte ho. Postupně přidejte deset lžic studené vody a těsto zpracovávejte, až bude krásně hladké. Zabalte ho do fólie a uložte do lednice.
V hluboké pánvi osmahněte na jemno nakrájenou cibulku, česnek, kostičky mrkve a čtvrtky žampionových hlaviček. Pak přijde na řadu zbytek pečeně ze včerejšího oběda. Maso nakrájejte na malé kousky a přidejte i se zbylou šťávou do pánce. Vhoďte pokrájená rajčata, podlijte vínem a krátce poduste. Pak směs zaprašte hladkou moukou, promíchejte a trochu povařte. Nakonec přilijte horký var a vařte, dokud v hrnci nebude jen hustá šťáva.
Asi 2/3 těsta vyválejte a vyložte jím formu. Na něj navrstvěte masovou směs a překryjte plackou ze zbylé třetiny těsta. Na okrajích těsto pořádně spojte, aby směs nevytékala. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut při 180°C. Před koncem pečení povrch potřete žloutkem a dopečte dozlatova.

Přeje dobrou chuť 😉

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *