Pečivo – zdroj vlákniny
Napsal Marks
Pšeničný, žitný, grahamový, celozrnný nebo se sezamovými, sójovými či slunečnicovými semeny – výběr pečiva je dnes na trhu skutečně pestrý. Stále nové chutě i tvary chleba zákazníky čím dál víc lákají. To je dobře, protože chléb obsahuje mimo jiné vlákninu a sacharidy, které jsou pro zdraví naprosto nezbytné.
Počítejte kalorie
Odborníci na výživu radí, abyste nepřestávali jíst chleba, i když držíte dietu a snažíte se shodit pár kilogramů. Snažte se ovšem vyhýbat pečivu z bílé mouky, nebo ho přinejmenším co nejvíce omezit. Nahraďte ho raději tmavým. To vás nadlouho zasytí – obsahuje totiž pomalu stravitelné sacharidy a má nižší glykemický index než bílé. Dále zrychluje metabolismus a má méně kalorií.
Tři krajíčky celozrnného chleba (asi 100 g) obsahují 200 kcal, naproti tomu ve stejné porci světlého pečiva je od 250 – 280 kcal.
Cenná zrna
Pečivo je významným zdrojem vlákniny. Ta usnadňuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Plní také roli jakéhosi kartáče – odstraňuje totiž ze střev zbytky jídla.
Ve 100 g tmavého celozrnného chleba je přibližně 9,5 g vlákniny a v bílé pšeničné housce jenom asi 3,5 g. Kde se bere ten rozdíl? Během mletí světlé mouky se odlučuje slupka zrna, tedy jeho nejcennější část. Při výrobě tmavé mouky se zrno mele i se slupkou, a proto je tmavší i bohatší na vlákninu. Pozor! Někteří výrobci přidávají do mouky barviva, aby pečivo vypadalo tmavě. Pokud si chcete být jista, že opravdu kupujete celozrnný výrobek, zkontrolujte na etiketě, jestli obsahuje více než 60 % celozrnné mouky.
Vitaminy
Celozrnný chléb oplývá přirozenými vitaminy skupiny B, E, z minerálů pak zinkem, železem, vápníkem a hořčíkem. Světlé pečivo jich má mnohem méně, a proto některé bývá o tyto vitaminy a minerály obohacováno.
Podle posledních výzkumů, se lidé začínají podrobněji a pečlivěji věnovat skladbě svých jídelníčků. Mnoho žen si celozrnné pečivo či suchary nemůže vynachválit. A kupodivu, někteří muži si také pomalu nacházejí cestu k této zdravé pochoutce.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024