Pizza Prosciutto – recept
Napsal Jana Kováčová
Italové jsou známí milovníci jídla a tak není divu, že jejich kuchyň je celosvětově velmi oblíbená. Dokáží skvěle kombinovat vůně a chutě ingrediencí, které jsou velkým lákadlem doslova pro každého.
Vůně italské kuchyně u vás doma? Proč ne? Udělejte si doma svojí pizzu Prosciutto s křupavou a voňavou kůrčičkou, na to abyste ji zvládli doma, nemusíte být žádný šéfkuchař.
Co budete potřebovat na pizzu prosciutto
Příprava pizzy v domácích podmínkách nemusí být nijak složitá. Nejdříve si připravte všechny potřebné suroviny. Na jeden velký plech nebo dvě menší kulaté pizzy je potřeba:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíci olivového oleje
- 20 g čerstvého droždí,
- 250 ml vody
- špetku soli
Ingredience na pizzu:
- rajčatové pyré ( 190 g)
- 200 g mozzarelly
- 3 – 4 středně velké žampiony
- 100 g prosciutta
- 1 hrstku rukoly
- 1 lžička oregana
- sůl
- několik lístků čerstvé bazalky
- 40 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
Jak budete postupovat
Do vlažné vody rozdrobíte připravené droždí, přidáte hladkou moku, olej, sůl a vypracujete hladké těsto. Hotové těsto zabalíte do folie a uložíte nejlépe na několik hodin do lednice. Poté co je vaše těsto odleželé, si z něj vyválíte obdelník nebo kruh (podle tvaru plechu). Prsty vytvořte okraje. Následně si v misce rozmícháte rajčatové pyré s oreganem a špetkou soli. Touto směsí potřete připravené těsto. Na rozetřenou směs nakladete natrhanou mozzarellu, nakrájené žampiony, nakonec přidáte natrhané prosciutto, bazalku, rukolu a posypete parmazánem. Pečete v předehřáté troubě přibližně 15 minut na 180 stupňů. To že je pizza hotová, vám prozradí její vůně a zlatavé okraje.
Jestli jste se rozhodli udělat si pizzu k večeři pro sebe a partnera, neměly by u toho chybět zapálené svíčky a červené italské víno Chianti, které se k pizze hodí nejlépe. Pokud dáte přednost tuzemskému vínu, doporučuji Rulandské šedé, věřte, že váš večer nebude mít chybu.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023